Her Şeyin Fazlası Zarar!

"Çoğu zarar azı karar." Atasözünden yola çıkarak gerçekten her şeyin fazlası zarar. Bu içeriğimde bu başlık altında anlatımda bulunmaya çalışacağım. 3 dk


42
52 Paylaşım, 42 Beğeni

Uzun zamandır her şeyin fazlası zarar başlığı atmak ve bu konu üzerine bir şeyler yazmak istiyordum. Bir an ilham geldi. Bende hemen klavyemi elime aldım. Gülme, gerçekten klavyemi elime aldım. Ben klavye ile yazı yazmayı sevenlerdenim galiba. Son dönemlerde kendimde onu fark ettim.

Her Şeyin Fazlası Zarar

Belirli yaşanmışlıkların sonucunda geçmişten bugünümüze gelen çok güzel sözler var. Halen yeri geldiğinde konuşmalarımız içerisinde kullandığımız ve söyleyeni bulunduğu ortamda kültürlü gösteren bu güzel atasözlerinden bir tanesini paylaşmak istiyorum. Resmen bu başlığa tam uygun.

“Çoğu Zarar Azı Karar”

Her hangi bir şeyin, dozundan fazla olması durumunda yararından çok zarar getireceği, anlamına gelen bir atasözü. Hayatımızın hiç bir zamanında ve hiç bir olayında fazlaya kaçılmaması görüşündeyim.

İnsanlar, her anlamda gereğinden fazlasına yani aşırıya kaçmaması gerekir. Aşırı olan her şey faydadan çok zarar getirir. Hayatın her alanında ölçülü davranmak, insana büyük faydalar sağlar.

Her şeyin fazlası zarar.

Siyasetin fazlasına partizanlık denir. Takım tutmak ve taraftar olmak normalde güzel bir şey aslında ama fazlası holiganlık. Kilonun fazlası zarar, kıraathaneye sürekli okeye gidip çayına da olsa sürekli pişpirik oynamanın fazlası zarar, işkolik olmak zarar, çocuğuna fazla koruyucu davranmak zarar, araba kullanırken fazla hız yapmak zarar, insana değerinden fazlasını vermek zarar, zarar zarar zarar…

Eminim, hepimizin yakınlarında bu ve buna benzer yaşanmış bir çok olay vardır. Benim çok oldu. Hatırlıyorum. Daha önceden çalıştığım bir işyerinde aşırı işine önem veren ve iş dışında bir şey aklına gelmeyen bir arkadaşım vardı. Evini aksatıyor, eviyle işkolik olması sebebiyle hiç ilgilenemiyordu. Sonuç olarak evlilikleri bu durumdan dolayı sıkıntıya düştü ve ayrılık noktasına kadar geldiler.

Yine bir tanık olduğum olaydan daha bahsetmek istiyorum. Kendi ifadeleri ile eşine inanılmaz aşık bir arkadaşım vardı. O kadar aşık ki, karsını inanılmaz darlayacak ve onu hiç bir şekilde rahat bırakmayacak düzeyde. Hastalık derecesinde kıskanç desek çok daha doğru olur.

“Anlatma Yusuf hocam anlatma, bu çok bilindik bir olaya doğru gidiyor.” Dediğinizi duyuyor gibiyim. Bende hislerinize tercüman olayım. Bu kadar kıskanç bir koca varsa sonuçlar hep aynı sıkıntılı bir evlilik ve sorunlu bir son. Maalesef, maalesef…

Her şey için geçerli, inanın. Fazla yapılan her davranış kötü sonuçlanıyor. Bu davranışların genelde başında çok mutlu ve heyecanlı olsa da insanlar, genelde sonuç hep hüsran oluyor.

İnsani ilişkilerde ilk tanışmalarda dahi bu durum böyle desek yanılmış olmayız. Nasıl mı? Hemen anlatıyorum.

İlk tanıştığınız biriyle eğer çok hızlı yükselen bir arkadaşlık ilişkiniz var ise durmadan kaçın oradan. “Nasıl yani” dediğinizi duyar gibiyim. Sabırsızlanma anlatmaya devam ediyorum.

Atalarımız boşuna söylememiş. “Çok muhabbet tez ayrılık getiri.” Bundan dolayı “en iyi dostlukla kavga ile başlar.” Diye bir söz daha var. Tabi ki de herkes iyi dostluklar kurabilmek için birbiryle kavga etmesi gerekmiyor.

Ama şunu bilmek lazım. Cicili bicili, bıcır bıcır, aaaa sen çok tatlısın canım, gel gardaş içmeye gidek tarzı ilişkiler daha ilk tanışma aşamasında yapılacak davranış biçimleri değil.

Duyguları tüketmemek, dengeli ve ölçülü bir seviyede ilişkiyi götürmek ilişkileri her daim uzun soluklu yapacaktır diye düşünüyorum.

Bu noktada şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Hayatımızın daha verimli ve düzgün olabilmesi için İş, özel ve sosyal yaşam dengesini iyi kurabilmemiz çok önemli diye düşünüyorum.

Yine bu doğrultuda bir atasözü daha: “Çok gezen tavuk ayağında pislik getiri.”

Aslında yaşanan her durum ve olay için hep aynı noktaya geliyoruz. Her şeyin fazlası zarar. Bir kararda yaşamak, dengeli olmak ve ölçülü bir yaşam sürmek gerek bireysel anlamda gerekse toplumsal anlamda çok faydalı.

Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Her Şeyin Fazlası Zarar konusunda anlatımda bulunmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
Beğen Beğen
2
Beğen
İlginç İlginç
0
İlginç
Bilgilendirici Bilgilendirici
2
Bilgilendirici
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Üzücü Üzücü
0
Üzücü
Yusuf TOKMUÇ
Sürekli araştırmayı ve öğrenmeyi misyon, gelişmeyi ve değişimi ise vizyon edinmiş birisiyim. Blogumda engelli ve yakınları başta olmak üzere ilgi duyduğum alanlarda tüm herkesi kapsayacak şekilde içerik üretmeye çalışıyorum. Bildiklerimi ve tecrübelerimi aktarıyorum.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir