Yeni atanan memur ne zaman maaşını alır? İlk atanan memurun maaşı ne zaman hesabına yatar? Ataması yapılan memurların aklına ilk gelen sorular olduğunu düşünüyorum.
Arama motorları aracılığı ile ilk defa sitemi ziyaret edenler için kendimden tekrar bahsetmek gerekirse: Bende on iki yılı aşkın süredir 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapıyorum. İlk atandığım anlar aklıma geliyor da!
Heyecanlı, kaygılı ve kafamda deli sorular vardı. İşte bu sorulardan birisi de yeni atanan memur ne zaman maaşını alır? Memur maaşlar ne zaman hesaplara yatıyor?
Konuyu dolandırıp dolandırıp, evirip çevirip uzun uzun anlatmak istemiyorum. Aradığınız cevabı mevzuat çerçevesinde hemen paylaşmak istiyorum.
Not: Şuan içinde bulunduğunuz içeriğim ile ilgili kısa ve net bir şekilde bizzat hazırlamış olduğum sesli anlatımı/podcast’di aşağıda yer alan oynatma aracını kullanarak dinleyebilirsiniz. Yazılı metni okumak istemez iseniz sesli anlatımın çok işinize yarayacağını düşünüyorum.
Yazımıza yani konumuza dönebiliriz.
Yeni Atanan Memur Ne Zaman Maaşını Alır?
Yeni atanan memur ne zaman ilk maaşını alır? Sorusu ile ilgili mevzuat araştırması yaptığımda: Memurların ne zaman maaşını alacaklarına ilişkin hüküm, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nda yer adlığını gördüm. İlgili kanun maddelerini aynen aşağıya aktarıyorum.
657 Sayılı DMK Madde 164 – (Değişik: 30/5/1974 – KHK-12; Aynen kabul: 15/5/1975 – 1897/1 md.)
Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz.
Sözleşmeli personelin ücretleri sözleşme şartlarına göre; geçici personelin gündelikleri gün hesabıyla hafta veya ay sonlarında ödenir.
657 Sayılı DMK Madde 165 – (Değişik : 23/12/1972 – KHK-2/1 md.)
Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar.
Bu suretle göreve başlamada ilk aylık, gün hesabiyle ay sonunda ödenir.
Denilmektedir. Buna göre:
Memurlar maaşlarını peşin alır. Bundan dolayı yeni atanan memur, göreve başladığı ilk gün itibariyle maaşını almaya hak kazanır.
15 Mayıs’ta maaşını alan memurların, aldıkları 15 Mayıs maaşı 15 Mayıs ile 14 Haziran arasını kapsamaktadır. 20 Mayıs’ta göreve başlayan memurun alacağı maaş dönemi şu şekilde hesaplanmaktadır.
20 Mayıs’tan 14 Haziran’a kadar olan günler tek tek sayılır ve çalışılan toplam gün sayısı bulunur.
Çalışılan toplam gün sayısı 24 gün + 15 Haziran maaşı= Gün koşullarında sonuç ortaya çıkacaktır.
Konu hakkında ufak bir dip notta paylaşmak istiyoru.
Memur maaşları, bankalarla yapılan promosyon anlaşmalarından dolayı iki gün önce bankaya iletilmekte, maaş mutemetleri ise 3 veya 4 gün öncesinden maaş bordrolarını hazırlamaktadır.
Bu nedenle ayın 14’ün de işe başlayan bir memurun bir gün sonra yani ayın 15’inde maaş alabilmesi mümkün değildir. Bu tür durumlarda göreve başlayan memurlar ya göreve başladıktan bir süres sonra kıst maaş almakta ya da bir sonraki ayın 15’ün tam maaş ile kıst maaşı birlikte almaktadır.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Yeni Atanan Memur Ne Zaman Maaşını Alır? Sorusunu yanıtlamaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum