(MESEM) Mesleki Eğitim Merkezi Nedir, MESEM’den Hangi Belgeler Alınabilir?

MESEM Mesleki Eğitim Merkezi Nedir, Mesleki Eğitim Merkezinden Hangi Belgeler Alınabilir? Öğrenci ve velilerin çok fazla bilmediği bu konuda bilgiler vermeye çalıştım.4 dk


92
102 Paylaşım, 92 Beğeni

(MESEM) Mesleki Eğitim Merkezi Nedir, MESEM’den Hangi Belgeler Alınabilir, Mesleki Eğitim Merkezleri Her Şehir da Var MI? Sorularının yanıtı içeriğimin devamında…

Öğrenci ve veliler tarafından hatta Milli Eğitim Bakanlığına bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan öğretmen veya diğer eğitim çalışanlarının dahi çok fazla bilgisinin olmadığı bu konu hakkında bilgiler vermeye çalıştım.

Ülkemizde belirli bilgi ve beceriye sahip olan yani bir konuda gözle görülebilir bir yeteneği bulunan bir çok öğrenci, velilerinin ısrarlı bir şekilde üniversite sınavına girmeleri için anadolu liselerine zorlandıklarını hepimiz biliyoruz.

Çocuklar belirli bir beceriye sahip olmalarına rağmen gönderildikleri okullarda başarılı olamıyorlar. Ardından becerisi ile ilgili bir mesleğe gitmek için ise geç kalmış oluyorlar. Sonuç: çocuk içinde ülke için hüsrana dönüyor.

Ben bu içeriğimi bundan dolayı önemsiyorum. Umarım bu içeriğim, doğru kişilere fayda sağlar diye umut ediyorum.

(MESEM) Mesleki Eğitim Merkezi Nedir?

ülkemizde meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla çalışmalarını sürdüren eskiden beri toplumda çıraklık okulu olarak bilinen Mesleki Eğitim Merkezi MESEM, 09.12.2016 tarihli 29913 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda değişiklik yapılarak çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.

Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ülke ekonomisinin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 26’ncı maddesine göre: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar.

Bu okul ve kurumları bitirenlere bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak; mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlamaları gerekmektedir.

MESEM Mesleki Eğitim Merkezi artık çok yaygın olduğunu söyleyebilirim. Her İl ve İlçe mutalak bir MESEM Mesleki Eğitim Merkezi bulunuyor.

Hatta öyle bir şey ki her örgün Mesleki  ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde dahi var.

MESEM’e Kayıt Olma Şartları Nelerdir?

  1. En az ortaokul mezunu olmak,
  2. Sağlık durumu elverişli olmak.

Bu iki şartın haricinde bu noktada bilinmesi gereken diğer detaylar ise:

Kayıt için yaş sınırı bulunmamaktadır. Kayıt yıl boyunca alınmaktadır. Kayıt yaptıktan sonra öğrencinin ilgilendiği alan ile ilgili işyeriyle sözleşme imzalanması gerekmektedir. Sözleşme yapılacak işyerinde “Usta Öğreticilik Belgesi”ne sahip usta bulunması şartı bulunmaktadır.

MESEM’e Nasıl Bşavuru Yapılır?

  1. Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
  2. Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.
  3. Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin” imzalanmasıyla başlar.
  4. Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir.
  5. Öğrenci kayıt olduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder.

MESEM’de Süreç Nasıl İşliyor?

  • Ortaokul mezunu herkes başvuru yapabilir,
  •  Okul-işletme-veli arasında sözleşme yapılır,
  •  Haftanın 1 günü okulda teorik, 4 günü işletmede pratik eğitim alınır,
  •  İlk 3 yıl çıraklık, son 1 yıl kalfalık eğitimidir,
  •  4 yılın sonunda hem lise diploması hem de “Ustalık Belgesi” verilir,
  •  Diploma ve Ustalık Belgesiyle kendi işyerini kurma fırsatı,
  •  İlk 3 yıl asgari ücretin %30 u kadar, son sene asgari ücretin %50 si kadar maaş bağlanır,
  •  İş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılır.
MESEM’den Hangi Belgeler Alınabilir?

Yaygın eğitim kapsamında 4 yıl süreyle bu merkezde okumanız durumunda lise diploması alabilirsiniz. Bunun haricinde aşağıda ki belgeleri de bu merkezden alabilirsiniz.

  1. Kalfalık Belgesi,
  2.  Ustalık Belgesi,
  3.  İş Pedagojisi/Usta Öğreticilik Belgesi

Bu belgeleri almak için yapılacak sınavlarda başarılı olmak gerekir.

 

Bu içeriği hazırlarken bana yardımcı olan en önemli kaynaklardan birisi (MEB-Beşiri MTALisesi Resmi Veb Sitesi)

Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: (MESEM) Mesleki Eğitim Merkezi Nedir, MESEM’den Hangi Belgeler Alınabilir? konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
1
Komik
Beğen Beğen
2
Beğen
İlginç İlginç
0
İlginç
Bilgilendirici Bilgilendirici
4
Bilgilendirici
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Üzücü Üzücü
0
Üzücü
Yusuf TOKMUÇ
Sürekli araştırmayı ve öğrenmeyi misyon, gelişmeyi ve değişimi ise vizyon edinmiş birisiyim. Blogumda engelli ve yakınları başta olmak üzere ilgi duyduğum alanlarda tüm herkesi kapsayacak şekilde içerik üretmeye çalışıyorum. Bildiklerimi ve tecrübelerimi aktarıyorum.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir