Bu içeriğimde kişisel marka nedir? konusuna değindikten sonra kişisel markalaşma için ipuçları hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım. Bu içeriğimini, kişisel markalaşma yolunda adım atmak isteyen ancak bunu bir türlü gerçekleştiremeyen kişiler için ele almak istedim. Adeta rehber niteliğinde bir yazı olacağını düşünüyorum.
“Bu neden önemli ki, bu kadar” dediğini duyar gibiyim. Neden önemli olduğunu yazının devamını okuduğunda anlayacaksın. İnan! bir an, düşündüğün o sorunun cevabını yazıyı okumaya devam ettiğinde bulacaksın. Hadi, şimdi okumaya devam.
Aaaaaaa! pardon. Araya girmek zorundayım. Benim içeriklerimle ilk defa karşılaşıyorsan eğer, bu içeriğime devam etmeden önce kişisel marka nedir? kişisel markalaşma için ipuçları başlıklı içeriğimin daha anlamlı hale getireceğini düşündüğüm aşağıda yer alan içeriklerimi okumanı şiddetle tavsiye ediyorum.
Yok, ben okumayacağım içeriğe devam etmek istiyorum dersen de bu içeriğimin kendi başına yeterli hale gelmesi için elimden geleni yapacağım.
- Özgüven Nedir? En Etkili Özgüven Geliştirme Yolları
- İş ve Sosyal Yaşamda Kişisel İmaj
- Kişisel Gelişim Nedir? ve Ne İşe Yarar
- Karizma Nedir? Karizmatik İnsanların Özellikleri Nasıl Olmalı?
Her insan kendine özgü bir varlıktır. Her insanın kendine ait ilgi alanları, yetenekleri ve yetkinlikleri bulunmaktadır. Bundan dolayı her bir insanın kendine dair potansiyel bir kişisel markasının olduğunu söyleyebilirim. Toplumda çok sık duyarız. “Adı çıkmış dokuza inmez sekize” baktığınızda bu atasözü de kişisel bir markayı anlatıyor.
İşte, bu içeriğim ile kişisel markanın tanımını öğrenelim. Kişisel markamızı bizzat kendimiz oluşturalım. Kişisel markamızı bizzat kendimiz yönetelim.
Kişisel Marka Nedir?
Kişisel markalaşma ile ilgili konuya girmeden önce marka kavramını anlamanın herkes için faydalı olacağını düşünüyorum.
Amerikan Pazarlama Birliğine göre; ‘‘Bir ürün ya da bir grup satıcının mallarını ya da hizmetlerini belirlemeye, tanımlamaya ve rakiplerin mal veya hizmetlerinden farklılaştırmaya, ayırt etmeye yarayan isim, terim, işaret, sembol dizayn (tasarım), şekil ya da tüm bunların bileşimidir’’
Kişisel marka ise kişinin, kendine özgü olan bilgi, deneyim, yetenek ve yetkinlikleri gibi tüm öne çıkan özelliklerine dayanarak iş ve sosyal yaşamda yaptığı eylemlerin sonucunda diğer insanlar üzerinde bıraktığı olumlu ya da olumsuz geniş çaplı izlenimlerin bütünüdür.
Kişisel markayı genel anlamda hep yanlış anladık. Ya da bize yanlış anlatıldı. Kişisel marka sahibi insanlar, zengin veya ünlü kişiler değildir. Hatta hiç bir alakası yok desem yeridir.
Kişisel marka bir duruştur. Kişisel marka bir vaattir. Her markanın bir kişiliği vardır. Her kişilik de birer markadır. Dünyada insanlar bıraktığı izler, bıraktığı etkiler ile anılır. Bir insan hakkında yorum yapabiliyor, onun hakkında bir yargıya varabiliyorsanız bu o insanın sizin zihninizde iz bırakmasından dolayıdır.
İz bırakan her bir kişilik ise aslında sizde bir marka etkisi yaratmıştır. Bu; kişisel marka olmanın getirisidir. Hayattaki bakış açınız, kendinizi ifade etme biçiminiz, ilgi alanlarınız, kendinizi nasıl yetiştirdiğiniz; markasal olarak kendinizi nasıl konumlandırdığınızı belirler.
Eğer bir konuda kendinizi uzman hissediyorsanız ve yıllarınızı o konu üzerine eğilerek geçirmişseniz ve bu da etrafınızdaki insanlar üzerinde bir etki yaratmışsa aslında siz bir kişisel marka olmayı başarmışsınızdır.
Kısaca her insan, kişisel bir markadır. Nasıl yönetirseniz, o şekilde anılırsınız.
Kişisel Markalaşma Süreci ve Önemi
İş ve sosyal yaşamda pozisyonunuz her ne olursa olsun, acımasız rekabet döngüsü içerisinde tercih edilebilir olmayı sağlayan, daha da önemlisi kalıcı olmayı mümkün kılan yegane olgu “kişisel marka değeri” şeklinde ifade edebilirim.
İş ve sosyal yaşam içerisinde yalnızca profesyonellerin, büyük şirket liderlerinin, üst düzey beyaz yakalı personellerin marka değerine ihtiyacı yok. Emin olun. Artık herkesin ihtiyacı var.
Kişisel markalaşmaya sürekli sert rüzgarların estiği iş dünyasında, mevcut konumu koruma gerekliliği bulunan statü gözetmeksizin herkesin ihtiyacı var.
Kişisel marka sahibi olmak günümüzde çok önemli bir hale geldi. Çünkü, hızla değişen ve gelişen yaşantımız içerisinde kişisel marka değeri sizi talep eden değil, talep edilen konuma getiriyor.
Bundan dolayı günümüz koşullarında kendinizi bir ürün, mal veya hizmet şeklinde düşünebilirsiniz. Tom Peters der ki “Çağımız kendini pazarlama çağıdır.” İnsanlar artık ürünleri veya şirketleri değil kendilerini de pazarlamak zorunda…
Kişisel markalaşma için yaptığım araştırmalarda kendi bakış açım ile çıkardığım bir sonucu paylaşmak istiyorum. Kişisel markalaşma sürecini iki ana başlıkta toplayabiliriz. Bunlardan birincisi kişisel özellikler ikincisi ise işin pazarlama ve reklam ayağı diyebilirim.
Kişisel Markalaşma İçin İpuçları
Bir endüstride, pazarda veya piyasada hatta insani ilişkilerinizde dahi önem verilen, peşinizde koşulan yani talep edilen olmak istiyorsanız. Öne çıkan özelliklerinizi önemseyin, farkına varın, geliştirmeye çalışın.
- İlk önce kendinizi tanıyın, kendinizi keşfedin.
- Kişisel değerlerinizi oluşturun. Rüzgarda savrulan yaprak olmamak için çok önemlidir.
- Düşüncelerinizin, konuşmalarınızın ve yaptıklarınızın tutarlı olması gerekiyor. Güven sağlayabilmek adına çok önemlidir.
- Özgün olmanız şart. Orijinal biri olmazsanız da insanların sizi anımsayacakları ayırt edici bir eyleminiz, hareketiniz olsun.
- İlgi alanlarınız, deneyimleriniz, yetenekleriniz veya yetkinlikleriniz üzerine sürekli gelişim içerisinde olun.
- Güçlü ve zayıf yönlerinizi tanımaya, anlamaya çalışın.
- Amaç ve hedeflerinizi belirleyin, hedef kitlenizi tanımak adına önemli bir adım olacaktır.
- Mesajınızı net vermeye çalışın.
- Sosyal medyada işiniz ile ilgili yani markalaşmak istediğiniz alan ile ilgili paylaşımlarda bulunun.
- Kesinlikle bir kişisel blogunuz olsun. Yani kendi alan adınız ile açılmış bir web siteniz.
- Network, iletişim ağınızı genişletin ve geliştirin. Bir yerde adınız geçtiğinde yaptırım gücünüz olması açısından değerli biri durumdur.
- Kişisel bir vaadiniz olsun. İnsanlar size baktıklarında neyi görmek istediklerini bilsinler.
Yararlandığım Kaynaklar:
- Yeni Bir Trend Olarak Kişisel Marka Yüksek Lisans Tezi
- DergiPark Kişisel Marka
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Kişisel Marka Nedir? Kişisel Markalaşma İçin İpuçları konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum