Son yıllarda sürekli gördüğümüz ve duyduğumuz kişisel gelişim kavramının ne olduğu konusu üzerinde duralım. Kişisel gelişim nedir? ne değildir? Kişisel gelişim ne işe yarar? Kişisel gelişim ne zaman ve nasıl ortaya çıktı.
Kişisel gelişim son yıllarda önemli bir alan haline geldiğinden bu kavrama ilişkin bir çok kitap, eğitim, seminer ve makale ortaya konulmuştur. Bu kavramı bundan dolayı duymayan bir yerde görmeyen hatta bilmeyen kalmamıştır diye düşünüyorum.
Bu içeriği, bu kavramı halen bilmeyen var ise öğrenmesi için yazıyorum. Aynı zamanda bu konu hakkında belli bilgi birikimine sahip kişilere sürekli gelişim aşığı birisi olarak yaptığım araştırmalar sonucunda bir de benim bakış açımdan konunun okunmasını istiyorum.
Kişisel Gelişim Nedir?
Kişisel gelişim kavramını bir çok açıdan ele almaya çalışacağım. Gelin,! kişisel gelişimi daha iyi anlayabilmek için önce gelişim nedir? bu konunun üzerinde duralım.
İngilizcede “Development” Arapçada ise “Tekâmül” kelimelerinin karşılığı olan gelişim TDK’ya göre:
- Gelişme işi
- Serpilip büyüme
- İlerleme, inkişaf, tekâmül
- Aksiyon
anlamlarına gelmektedir.
Gelişim, insanın belli bir gelişim görevini tamamlamaya doru büyümesi, olgunlaşması, gereken bilgi, beceri ve tutumu öğrenmesidir.
Gelişim diğer bir deyişle öğrenme, yaşantı ve olgunlaşma sonucu bireyde görülen sürekli ve düzenli değişiklikler sürecidir.
İçeriğin devamında kişisel gelişimin nasıl ve ne zaman ortaya çıktığını açıklayacağım. Öncesinde kişisel gelişim nedir? ve ne değildir? bu soruların yanıtlarını vermek istiyorum.
Kişisel gelişim: “insanın içindeki sınırsız gücün farkına varabilmesi, var olan potansiyelinin neler olduğunu kavrayabilmesi ve bunu kullanabilmesi yeteneğidir.”
Rutinden farklı bir şekilde kişinin bilinçli olarak yaptığı, kendisini daha iyiye götürmek için gerçekleştirdiği sistemli pozitif çabalanın sonucunda kişide oluşan değişikliklerin tamamına kişisel gelişim diyebiliriz.
Ben bu kavramı, ilk duyduğumda hatta üzerine biraz araştırmalar yaptığımda çok sevmedim. Çünkü kişisel gelişim hepimize öyle bir pompalandı ki, sevmek mümkün değildi zaten. İnsanın ne olduğuna bakmadan “sen iyisin”, “sen yapabilirsin” bakış açısı insanoğluna yapılacak en büyük yanlış olduğunu düşünüyorum. Bireyselliği tetikleyen ve insanlara gereksiz özgüven depolayan yaklaşımların tamamı insanda daha ağır mutsuzluklara yol açıyor.
“Boş çuval dik durmaz.”
Piyasada artık büyük bir ekonomiye sahip olan kişisel gelişim dünyasının bir kısmına giriş yapan bireylere söylediğim gibi sadece kendini sorgulama ve motivasyon temelinden yola çıkarak bireylere vereceğiniz eğitimler ve seminerler mutsuz insanlar oluşturur.
Bu tip insanlar artık her yerde fazla çaba göstermenize gerek yok. Çevrenize bakmanız yeterli. Yığınla mutlu olduğunu düşünen yalnız insanları, içi dolu olmayan ama her konuda fikir sahibi olan insanları, gaza getirici eğitimlere katılıp veya kitap okuyup her işi yapabileceğini düşünen bireyleri hemen tanıyacaksınız.
“İyi bir hedef, ancak o hedefe yönelen kişinin kendi özelliklerini tanıyabilmesiyle seçilebilir.”
Siz kişinin neler yapabileceğini tam anlamadan, yeteneklerinin ne olduğunu tam anlamıyla kavramadan önünüze gelene aynı gaza getirme yöntemiyle sadaece hayal kırıklıkları oluşturursunuz.
Sizlerden bir ricam var. Lütfen Yusuf TOKMUÇ olarak benim hakkımda sayfasını bir inceleyin, kesinlikle göreceksiniz. Ben sürekli gelişim aşığı birisiyim. Ben, yeni şeyler öğrenmediğim de abartmıyorum mutsuz oluyorum. Öğrenme, keşfetme ile ilgili durağan bir döneme girdiğimde huzursuz oluyorum.
İşte kişisel gelişimi daha detaylı incelemeye başladığımda ve üzerine kafa yorduğumda gördüm ki, her işte olduğu gibi kişisel gelişimde güzel ellerde değil. Yanlış tanıtılıyor ve anlatılıyor. Meğerse ben yıllardır kişisel gelişimi bilmeden düzenli ve sistemli bir şekilde kişisel gelişim içerisindeymişim. Kişisel gelişimin tüm süreçlerini yerine getiriyormuşum. Kişisel gelişim aslında çok önemli bir şeymiş.
Yaşadığım kısa deneyimi paylaştıktan sonra başında benimde sevemediğim araştırdıkça, doğru yer ve kişilerden öğrendikçe ilgimi çeken bu kişisel gelişim konusunu anlatmaya devam edelim.
Kişisel gelişim, tek bir alanda bireysel olarak gelişmenizi ifade etmez. Kişisel olarak gelişimi sağlayabilmek için bütünsel yaklaşım önemlidir.
Bütünsel yaklaşım derken, şunu söylemeye çalışıyorum. Kişisel gelişim, sadece iş yaşamında, aşk yaşantısında, sporda, sanatta veya genel kültürde kendinizi geliştirmek değildir.
Kişisel gelişim yolculuğuna çıkmış ve bunu sürekli yaşantısında uygulamaya çalışan insanlara bir bakın. Gerçi bakmanıza çok gerek yok. Emin olun. Girdikleri ortamda hemen fark ediliyorlar.
Bu insanların: belirli bir vizyonları vardır. Her konuda araştırmayı sevdikleri gibi geleceğe dair hedefleri, amaçları vardır. Gündemi takip ederler. Yeniliklere açıklardır. Dijital Dünyayı takip ederek teknolojiyi hiç ihmal etmezler. Konuşma ve beden dillerine hakimdirler. İkna ve iletişim onların vazgeçilmezidir. Her girilen ortamda mutlaka konuşacak birşeyleri vardır.
“Peki, anladım. Yusuf hocam böyle bir insan olmak için ne yapmamız gerekiyor.” Dediğinizi duyar gibiyim. Hemen anlatayım.
Böyle bir insan olmak ve her şeyden önemlisi de kişisel gelişimize katkı sağlayabilmek için aşağıda sıralamaya çalıştığım konularda yoğunlaşmanız gerekmektedir.
- Kendinizi tanıma yolculuğuna çıkmanız
- Kendinize değerler oluşturmanız
- İçgörü ve farkındalığınızı geliştirmeniz
- Etkili iletişim becerisini ve beden dilini geliştirmeniz (Beden Dili Nedir? ile ilgili içeriğimi inceleyebilirsiniz.)
- Özgüven çalışmaları yapmanız (Özgüven Nedir? En Etkili Özgüven Geliştirme Yolları konulu yazımı okuyabilirsiniz.)
- Olumlu motivasyon geliştirmeniz
- Zaman yönetiminizi yapabilmeniz (Zaman Yönetimi Nedir ve Zaman Yönetimi Neden Önemli? içeriğimi okuyabilirsiniz.)
- Kriz yönetebilmeniz (Kriz Nedir? En Etkili Kriz Yönetimi Nasıl Olmalıdır? başlıklı yazımız okuyabilirsiniz.)
- Yeniliklere karşı açık olmanız
- Empati duygunuzu geliştirmeniz
- Güçlü irade sahibi olmanız
- İmajınızı yönetebilmeniz (İş ve Sosyal Yaşamda Kişisel İmaj ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz.)
- Öfke ve stres ile başa çıkabilmeniz
- Sürekli gündem takip edebilmeniz (Haber, Sosyal Medya, Dergi)
gerekmektedir.
Kısacası kişisel gelişim, bireyin sistemli ve düzeli bir şekilde topyekün değişim sürecidir.
Kişisel Gelişim Ne Değildir?
Kişisel Gelişim Ne İşe Yarar?
Kişisel gelişimin ne işe yaradığına gelecek olursak. Topyekün bir değişim içerisinde bulunan insanların hayatlarında oluşacak katma değer inanılmaz olacaktır.
Kişisel gelişimine önem veren tüm insanların oturması, kalkması dahi farklı olur. Kurduğu ilişkilerde ikna edici ve iletişimi kuvvetli olur. Vizyon sahibidirler. Her deneyim onlar için bir ders niteliğindedir, almaları gerekeni alırlar.
Kişisel gelişimin aslında en önemli kriteri kişinin babasından aldığı bayrağı yaşadığı dönemin gerekliliklerine uygun bir şekilde daha ileriye taşıyabilmesidir.
Yaşamış olduğum tecribeyi yukarıda paylaştım. Emin olun.! ilk başlarda bende sevmedim. Ancak, gördüm ki kişisel olarak kendinizi geliştirmediğiniz her işte ilerleyemezsiniz. Çağın gerisinde kalır. Yaptığınız işlerde zaman zaman komik durumlara dahi düşebilirsiniz.
İşte tam bu konu ile ilgili yaşamış olduğum bir hikayeyi paylaşmak istiyorum.
Bildiğiniz üzere yaklaşık 20 yıldır, % 85- 100 düzeyinde görme engelliyim. Az görenlerdenim. Devlet memuru olarak görev yapmaktayım. Bilgisayarı büyüteç yardımıyla kullanıyorum. Çok fazla yakından baktığımdan dolayı bilgisayarın ışıkları zaman zaman göz arkasında veya başımda ağrı yapıyor. Bu durum biraz fazlalaşınca bulunduğum yerde ki Devlet Hastanesine gitmek zorunda kaldım.
Kendimce bu durumun biraz basit bir şey olduğunu düşündüğümden Devlet Hastanesini tercih ettim. Hastane göz doktoruna durumumu anlattım. Daha muayene etmeden öyle tepkiler verdi ki, korktum. İnanın ben bu hastalığımı bu doktordan duysaydım, bu doktordan öğrenmiş olsaydım. Kesinlikle intihar ederdim.
Nasıl mı?
Şöyle anlatayım. Benim durum tam körlük değil. Az görenlerdenim. Normal insanların verdiği belirli tepkilere alışkım. Ancak, doktorun hele hele göz doktorunun vereceği tepkilere hiç alışkın değilim. Bir doktorun özellikle kendi alanı ile ilgili sıradan insanın verdiği tepkileri vermesi tabii ki insanı şaşırtıyor. Ya bir göz doktorunun göz hastalığı ile ilgili bir hastaya şaşkınca değişik değişik sorular sorması beni inanılmaz sükutu hayale uğrattı.
Doktor bende öyle bir izlenim yarattı ki, bu doktor dedim. Herhalde 3. veya 4. sınıfta okuldan atıldı. Yıllar sonra aftan yararlanıp tekrar başladı. Kendi kafamda sürekli üretiyorum. Ya da dedim ki kesinlikle bu doktor, yıllarca hiç bir teknolojiyi, yeniliği takip etmedi. Yıllarını her gelen hastaya göz merceği takarak, duvardaki yazıyı okutmaya çalıştı.
Ne kötü bir intiba değil mi?
İşte, kişisel gelişimin her insan için ne derece önemli olduğunu görebiliyoruz.
Kişisel gelişim kavramı ve kişisel gelişim tarihçesi ile ilgili benimde yararlandığım ve mutlaka okumanızı istediğim Dergipark’ta yer alan makaleyi paylaşmak istiyorum.
Türkiye’de Kişisel Gelişimin Tarihçesi
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Kişisel Gelişim Nedir? ve Ne İşe Yarar? konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum