Son yıllarda önemi hızlıca artan kariyer danışmanlığı konusunda elimden geldiğince bilgiler paylaşmaya çalışacağım. Benimde ilgi duyduğum ve uzun yıllardır branşlaştığım bu alan ile ilgili edindiklerimi paylaşmaya çalışacağım. Kariyer danışmanı kime denir? Kariyer danışmanlığı nedir?
İşin açığı ben, amcamın oğlu yani kuzenim gitti diye bir meslek lisesine kayıt oldum. Bir baktım. Meslek lisesinde elektronik bölümündeyim. Neyse ki, bana uygun olmayan bir bölümü tamamlamak zorunda kalmadım.
Hiç gülmeyin. Hemen hemen hepimizin durumu aynı biliyorum. Hemen hemen hepimiz bu ve buna benzer sebepler ile okullara kayıt yaptırdık. Neyse şimdilik yazımıza dönelim.
Öğrenciler, işe girecek adaylar hatta çalışanlar açısından değişim ve dönüşüm her geçen gün daha da hızlandığı günümüz dünyasında sürekli gelişim çok önemli hale geldi diye düşünüyorum. İnsanların artık 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip olması gerekiyor. Mezuniyet sonucunda elde edilen diplomaların kendi başına hiç bir anlamı yok.
Bundan dolayı:
Artık öğrenciler, veliler, çalışanlar hatta eğitim kurumları da çok daha bilinçli ve kariyer danışmanlığı konusunda çok daha farkındalık sahibiler.
Sadece düzenli ders çalışmanın, sınavlara motive bir şekilde hazırlanmanın başarılı olmak için yeterli olmadığını herkes biliyor. Okul seçerken, bir alana, bölüme veya mesleğe yönelirken çok daha farklı faktörlerin rol oynadığını herkes biliyor.
Evet, artık ülkemizde bu noktada hemen hemen herkes kariyer danışmanlığı sürecinin farkında desek yanılmış olmayız. Ancak burada en önemli olan durum. Herkesin bu kadar etkili ve verimli olduğunu bildiği kariyer danışmanlığı sürecini yürütecek kariyer danışmanına, herkes ulaşabiliyor mu? Bu sorunun cevabı: tabii ki de hayır.
Kariyer danışmanı kime denir? Kariyer danışmanlığı nedir? soruları ile ilgili detaylara geçmeden önce ben kariyer nedir? bu soruyu yanıt vermek istiyorum.
Kariyer Nedir?
Kariyer (career) kelimesinin kökeni, Latincede “taşıma yolu” anlamına gelen “carraria” kelimesine dayanmaktadır. Carraria kelimesinin, 16. yüzyıla kadar isim olarak kullanıldığında, “atların izlediği yol” ve “yarış alanı”, fiil olarak kullanıldığında ise “dörtnala koşmak” ve “çok hızlı koşmak” anlamlarını taşıdığı görülmektedir.
Carraria kelimesi, 16. yüzyılın sonlarına doğru ise mecazi bir anlam da taşımaya başlayarak “bir iş veya görevin başarılması için hızlı bir şekilde ve hiç durmadan izlenmesi gereken yol” anlamını kazanmıştır. Ancak bu anlamın, 19. yüzyılın başlarında ilk olarak Wellington Dükü’nün yazmış olduğu bir mektupta “diplomatik kariyer” kelimesini kullanması ve W. H. Ireland’in “büyük devlet adamının kamu kariyeri” hakkında yazdığı bir şiirle değişmeye başladığı ifade edilebilir. (İstanbul Üniversitesi İşletme Lisans Dersi)
TDK Türkçe Sözlüğüne göre kariyer tanımı: Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık.
Kariyer, Yaşamı yapılandıran olaylar bütünü diyebilirim. İlerleme, gerileme ve duraklamaları kapsar.
Kariyer, günlük yaşamda genellikle ilerlemeye ve yönetim hiyerarşisinde yukarıya yükselmeye elverişli işleri tanımlamada kullanılmaktadır.
Oysa ki kariyer, kişinin kendini nereden nereye taşıdığıyla ilgilidir. Kariyer, maaşınızdaki zam, arabanızın modeli, iş hayatındaki unvanlar, oturduğunuz ev değildir. Bana kalırsa kariyer, gitmek istediğiniz yere ulaşırken kendinize yaptığınız tüm yatırımları içine alır ve tüm yatırımları kapsar.
Kariyer Danışmanlığı Nedir?
Kariyer Danışmanlığı: Bireylerin kendi kariyer gelişim süreçlerine ilişkin farkındalık geliştirmelerini, kararlar vermelerini ve plan yapmalarını, bu süreci ilgi, yetenek ve değerleri doğrultusunda etkin bir şekilde yönlendirmelerini ve süreçteki belirsizlik, kararsızlık, değişim ve geçişlerle daha iyi başa çıkabilmelerini hedefleyen bir danışma sürecidir. (İstanbul Üniversitesi Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi)
Kariyer danışmanlığı öncelikli olarak doğru meslek seçimi, mesleki gelişim, kariyer değişikliği vs. konularında yapılan çalışmalar bütünüdür. Kişinin yetkinlikleri, bilgi, becerileri, değerleri doğrultusunda kendisine uygun, mutlu ve başarılı olacağı işi bulması noktasında destekleyici çalışmaların yapıldığı bir süreç diyebilirim.
Kariyer Danışmanı Kime Denir?
Kariyer danışmanı, bireylerin iş yaşamındaki amaç ve hedeflerini aynı zamanda neyi ve neden yapmak istedikleri konusunda yeterli farkındalığa ulaşmaları noktasında destek olan kişilerdir.
Kariyer danışmanı, bireylerin kariyer hedeflerinin belirlenmesi ile ilgili belirli test ve ölçeklerden yararlanır. Aynı zamanda kişileri etkili bir şekilde dinleyerek o kariyere ulaşmaları amacıyla gereken eğitim ve deneyim aktarımında bulunur.
Kariyer Danışmanı Nasıl Olunur?
Kariyer danışmanı olmak için resmi bir eğitim şartı bulunmamaktadır. Ancak bu noktada kariyer danışmanı olabilmek için genel kabulün: üniversitede Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji, Sosyoloji, İşletme, İnsan Kaynakları bölümlerini lisans seviyesinde bitirmek diyebilirim.
Hatta bu alan ile ilgili bir kaç üniversitede bulunan yüksek lisans seviyesini bitirenler, Kariyer Danışmanlığı alanında yani bu meslekte daha avantajlı olduklarını söyleyebilirim.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Kariyer Danışmanı Kime Denir? Kariyer Danışmanlığı Nedir? konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum