Özgüven, her alanda başarının temelini oluşturan en önemli unsurlardan birisi diyebilirim. Bundan dolayı iş yerinde özgüven sahibi olmak çok önemli bir durumdur.
İş yerinde özgüven sahibi insanlarla çalışmak iş yeri huzuru açısından da çok önemli. Gerçekten kendini tanımayan, öz farkındalığı olmayan, yeterliliklerinden hiç haberi bulunmayan insanlarla birlikte çalışmak çok zordur.
Bu içeriğimi, muhtelif sebeplerden dolayı iş değişikliği yapanlara, iş yerinde sürekli utangaç, çekingen ve geri planda olanlara ve özellikle işe yeni başlayanlara yönelik yazmak istedim.
İnanın, iş yaşamı içerisinde tüm bu aşamalardan geçmiş ve her süreci deneyimlemiş birisi olarak bu içeriğimi kaleme alıyorum. İçiniz rahat olabilir.
Şöyle ki,
Ben bazı konuların ve durumların sadece diploma ile yazılamayacağını yani aldığınız eğitimin sonucunda kaleme alınabileceğini düşünmüyorum. Bazen bazı konular vardır ki, teorik bilginin yanı sıra gerçekten deneyim ister.
İşte, İş yerinde özgüvenli olabilmenin de ben böyle bir konu olduğunu düşündüğümden dolayı bu içeriğimi gönül rahatlığıyla okumanızı ve gerçekten fayda saylayacağınızı düşünüyorum.
Özgüven Nedir?
İş yerinde özgüven sahibi olmak konusunu ele alırken önce özgüvenin ne olduğunu bilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Gelin kısaca özgüven konusuna değinelim.
Özgüven: Değerliliğiniz, yeterliliğiniz, yetkinlikleriniz ve yeteneklerinize duyduğunuz inanç diyebilirim. Kendini bilme ve kendini tanıma halidir.
Bir başka deyişle özgüven, bireyin kendisine yönelik iyi ve olumlu duygular geliştirmesi sonucu kendini iyi hissetmesidir. Bu iyi hissetme sonucunda kendisiyle ve çevresindeki kişilerle barışık olması demektir.
Bu noktada herkese yardımcı olması amacıyla genele hitap etmesi için daha önce kaleme aldığım Özgüven Nedir? En Etkili Özgüven Geliştirme Yolları başlıklı içeriğimi okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Bu içeriği okuduktan sonra özgüven eksikliğinizin olup olmadığını anlayabileceksiniz.
Peki, İş Yerinde Özgüven Sahibi Olmak Nedir?
İş yerinde özgüven sahibi bir çalışanın, hem kendisine hem de çalıştığı ortama ve iş yerine katma değeri son derece yüksek olur. Şöyle ki, bir ağaç düşünün. Ne kadar gövdeli olursa, ne kadar dalları olur ve güçlü olursa o kadar fayda yüzdesi yüksek olur.
İş yerinde özgüven sahibi biri:
- İşini sevmese de sorumluluk sahibidir.
- Haddini ve sınırlarını bilir.
- Çevresindekilere olumlu duygular aktarabilir.
- İşin niteliğine değil, yapacağı işe odaklanabilir.
- Eksiklerini bildikleri için eğitme ve sürekli gelişime açık olurlar.
- Kendilerine güvendiklerinden dolayı insani ilişkileri iyi olur.
İş Yerinde Özgüvenli Olmaın Yolları
Özgüven dediğimiz şey bugünden yarına olacak bir şey değil diye düşünüyorum. Peki, iş yerinde özgüveni geliştiremez miyiz? Tabii ki de geliştirebiliriz. Bunun için bazı adımlar atmamız gerekiyor. Hangi adımları atarsak iş yerinde özgüvenimiz yerine gelir. Ne yaparsak özgüvenimizi yerine getirebiliriz.
Aşağıda tek tek bizzat benimde uyguladığım ve her aşamasını deneyimlediğim çalışmaları maddeler halinde kısa kısa açıklamak istiyorum.
1. Kabul Görme
Yeni bir işe başladınız. Ya da tayin oldunuz iş yeri değiştirdiniz kısaca yeni bir işiniz var. Kesinlikle bulunduğunuz yerde kabul görmek için kendinizi şekilden şekile sokmayın. “Nasıl yani” dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle…
Benimde ilk gittiğim yerde çalışma şeklini değişik bulduğum anlar oldu. Bazen gördüm ki, kulak tersten tutuluyor. Ama herkes bu durumu kanıksamış kimse itiraz etmiyor. Benin kendimce yanlış olarak gördüğüm bu durumu düzeltmek istediğim anlar çok oldu. Kendimi kanıtlamak istedim. Ama gördüm ki, herkes hayatından memnun. Kabul görmek için yaptığım şey dışlanmama sebep oldu.
Görmüşsünüzdür, bulunduğu ortamda kabul görmek uğruna resmen sıcak kanlı görünme çabalarını, yüksek reaksiyonlar verenleri, samimiyetsiz olanları… “aaaaaa evet ya!” dediğinizi duyuyorum. Bilginiz olsun.
Yeni başladığınız yerde sakin olun. İçinizi ferah tutun iyi er ya da geç anlaşılır.
2. Hata Yapmaktan Korkmayın
Bu konunun üzerinde çok fazla durmak istemiyorum. Çok açık olduğunu düşünüyorum. Aman yalış yapmayım. Aman sıkıntı olmasında gibi gibi düşünceler içerisinde olmanızı kesinlikle istemiyorum.
Şunu unutmayın. “Çalışan insan hata yapar.” Hiç bir iş yapmayan insanın hata yapmasını bekleyemeyiz.
3. Soru Sormaktan Çekinmeyin
Soru sormak hatta doğru soru sormak çok değerli bir şeydir. Doğru cevap doğru sorunun neticesidir. Soru sormaktan kesinlikle çekinmeyin. Felsefe, merak duygusu sonucunda ortaya çıkan sorular ile gelişmiştir.
Genelde “hadi,! sorduğum soru saçmaysa” diye düşünüyoruz. Saçmada olsa gülünç de olsa sorun. Sorun ki, öğrenin.
4. Yaptığınız İşin Niteliğinden Ziyade Kendisine Odaklanın
Bende bu maddenin önemi çok fazla, bana verilen işi sevmesem de sorumluluk bilinci ile en iyisini yapmak istiyorum. Zaten özgüveni yüksek insanlar yaptığı işin niteliğine bakmaz. İşin kendisine odaklanır.
“Altın Yere Düşmekle Pul Olmaz.” Altın nerde olursa olsun. Kendi değerinden bir şey kaybetmez.
Kesinlikle ne iş yaparsanız yapın. Yaptığınız işe mutlaka değer katın.
5. Pozitif Bir Bakış Açısına Sahip Olun
Olumlu bir bakış açısına sahip olmak iş yerinde özgüven sahibi olabilmenin en önemli parçalarından birisi olduğunu düşünüyorum. Bulunduğunuz ortamda renkli ve eğlenceli biri olmak sizi pozitif biri yapar. Bu durum cazibenizi ve çekim gücünüzü arttırır.
6. Eleştirel Düşünceye Sahip Olun
Eleştirel biri olmak sizi çekilmez ve olumsuz biri yapmaz. Akılcı ve geliştirici eleştiriler kişi ya da kurumları pozitif anlamda ileriye taşır.
Bu anlamda eleştirel bir düşünce yapısına sahip, sorgulayan bir ekip ile çalışmak şans diye düşünüyorum. İnsanlar, yöneticiler, kurumlar her ne kadar böyle ekipleri tercih etmese de bunun bir fırsat olduğunu söyleyebilirim.
7. Yeteneklerinizin Farkına Varın
İnsanlar doğar, büyür ve ölür. Bir çok insan doğumdan ölümüne kadar ki süreçte yeteneğinin farkına varamıyor. Yeteneğinin farkına varamayan bireyler, kendilerine olan inanç ve güvenlerinde zayıflık oluyor.
Kendimden örnek verecek olursam. İkna ve iletişim, insani ilikiler dışında gerçekten başka hiç bir yeteneğim yok. Bende kendimde bu yetenği fark ettiğimden beri üzerine koymaya ve fark yaratmaya çalışıyorum.
8. Yeterlilikleriniz ve Yetkinlikleriniz Üzerine Sürekli Gelişim İçinde Olun
Yeterlilikleriniz ve yetkinlikleriniz üzerine sürekli gelişim içerisinde olmak sizi bulunduğunuz ortamlarda olay ve durumlara karşı katma değeri yüksek insan yapar.
9. İnsani İlişkilerinize Önem Verin
İş yerinde tüm çalışma arkadaşlarınız ile ilişkilerinizi güçlü hale getirmeye özen gösterin. İşe girerken merhabanızı, çıkarken iyi akşamlar demeyin unutmayın. Zaman zaman tüm ofislere giderek hal hatır sorun. İş ve iş dışı ilişkiler geliştirin.
Ağınızı genişletin.
10. Kişisel İmajınıza ve Saygınlığınıza Özen Gösterin
Bir insanın duruşu, görünüşü, giyimi ve kısacası kendine gösterdiği özeni iş ve sosyal yaşamda kişisel imajını ortaya koyuyor. Kişisel imajınız ve ortaya koyduğunuz saygınlığınız size nasıl davranılacağını belirliyor.
İş yerinde özgüven sağlayabilmek için kişisel imajınıza özen göstermeniz ve bulunduğunuz çalışma ortamında örnek alınacak düzeyde saygınlık oluşturmanız atacağınız en önemli adımlardan birisi diyebilirim.
Bu noktada daha önce kaleme aldığım İş ve Sosyal Yaşamda Kişisel İmaj başlıklı içeriğimi kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
11. Gerektiğinde Kriz Yönetebilin
Kriz nedir.? Bu konuyu hepimizin bildiğini düşünüyorum. Bilmeyenler var ise daha önce paylaştığım Kriz Nedir? En Etkili kriz Yönetimi Nasıl Olmalıdır? başlıklı içeriğimi okumanızı tavsiye ederim.
Kriz beklendik anda ortaya çıkar. Kriz öyle bir anda gelir ki, liderlik yapacak bir yönetici bile olmayabilir. İşte, o zaman karşı karşıya kaldığınız o kriz ile başa çıkmayı becerebilmelisiniz.
Maalesef,..! İnsanlar, yaşadığınız sorunların ne olduğu veya nasıl yaşandığı ile ilgilenmiyorlar. Sorun ne olursa olsun sorun nasıl yaşanırsa yaşansın sorunun çözülüp çözülemediği ile ilgileniyorlar.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: İş Yerinde Özgüven Sahibi Olmak konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum