Değerli okurlarım bu içeriğimde: İş Yaşamında Engelli Çalışan Olmak! konusuna değinmek istedim. Nitekim İş Yaşamında Engelli Çalışan Olmak şeklinde google arama motorunda bir aratma yaptığımızda bu konuda veya bu başlıkta bir yazı görmek çok zor. Bende bu yüzden bu konu üzerine biraz anlatımda ve paylaşımda bulunmak istedim.
Son yıllarda durumlar biraz değişiyor olsa da halen engelliler açısından iş yaşamında aşılamayan bir çok şeyin olduğunu düşünüyorum.
Son yıllarda çalışma hayatında engellileri çok daha fazla görüyoruz. Buna rağmen engellilerin önündeki en büyük engel olan önyargıyı bir türlü yıkamıyoruz. Aslında yıkamayan engelliler değil; Yıkılmayan sabit ve değişemeyen kafalar var. Biliyorum biraz ağır bir cümle ama maalesef içimdekini ancak bu özetliyor.
A.Einstein’ın ‘Bir insanda ÖNYARGIYI parçalamak, atomu parçalamaktan zordur.’ dediği gibi önyargılar, engellilerin de iş hayatını olumsuz etkileyen en önemli unsurlardan birisi diyebilirim.
İş Yaşamında Engelli Çalışan Olmak!
Yusuf TOKMUÇ – Kariyer ve Gelişim Blogumu sürekli takip edenlerin bildiğini düşünüyorum. Bilmeyenler için tekrar ifade etmek istiyorum. Yüzde 85-100 arası görme engelli biriyim. Yani az gören birisiyim.
Engelli olarak uzun yıllardır iş yaşamı içerisindeyim. Radyo programcılığı ve tiyatro yaptım. Beş yıldızlı büyük bir otelde çalıştım. Ardından şuan itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı taşra teşkilatında Şef olarak görev yapıyorum.
Şuana kadar ki süreçte her yeni yere başladığımda, engellilik ile ilgili yaşadığım sorunlar hep aynıydı. Hiç bir dönemde bu bakış açısı değişmedi. Maalesef! ben her yeni yere gittiğimde kendimi kabul ettirme peşindeyim. Sessiz çığlıklarımla “bakın bu işi yapabilirim. Ben şu işi biliyorum.” Diye diye bir süre geçiyor.
Engelliler olarak:
Yapabildiklerimizi, yeterliliklerimizi ve özelliklerimizi işyerine ve çalışanlara erken fark ettirebilirsek, gerek engelli çalışan gerekse işyeri o kadar çabuk rahat etmeye başlıyor. Oldu da kendimizi inandıramazsak, karşımızdakilerin önyargılarını yıkamazsak bu süre uzuyor. Ya da tamamen engelli çalışanlar bir köşeye terk ediliyor.
İş yaşamında engelli çalışan olmak, zor diyebilirim. Türkiye’de yetenekleri, yeterlilikleri ve yapabildikleri fark edilemediği için bir köşeye terk edilmiş ve sadece maaşını alan bir çok engelli çalışan var. Belki de bir köşeye terk edilmiş o engelli çalışanlara belli bir alan tanınsa inanılmaz faydalar sağlayacak.
“Engellilik, Bir Hastalık Değildir. Bireyin, İnsanlık Durumudur.” İnsanın özelliği olan bir durumu, hasta ve huzur bozucu olarak değerlendirerek onları ötekileştirmek bir insana ayrımcılık anlamına gelmektedir.
Engellilik kavramını halen bilmeyenler varsa da daha önce kaleme aldığımı Engelli Tanımı, Engellilik Nedir? yazımı okuyabilirsiniz.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: İş Yaşamında Engelli Çalışan Olmak! konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum