İş ve Meslek Danışmanlığı Nedir, İş ve Meslek Danışmanı Kime Denir, İş ve Meslek Danışmanı Ne İş Yapar, İş ve Meslek Danışmanı Nasıl Olunur, İş ve Meslek Danışmanları Nerelerde Çalışır? Şeklinde ki tüm sorularına bu içeriğimde yanıt vermeye çalışacağım.
Günümüzde iş ve meslek danışmanlarının hizmet alanına giren iş ve işlemlerin neredeyse tamamını önceden Türkiye İş Kurumu memurlara yaptırıyordu. Artık belirli eğitim ve ölçeklendirmeden geçen alanında uzmanlaşmış kişilerce yapılması planlanmıştır.
“Herkesin Bir İş Ve Meslek Danışmanı Olacak” sloganıyla İş ve meslek danışmanlığı sistemi, İstihdamın korunması ve geliştirilmesi amacıyla 2012 yılında Türkiye İş Kurumu’nda başlatılmıştır.
İş ve Meslek Danışmanlığı Nedir?
İş ve Meslek Danışmanlığı; iş arayanlara, işverenlere ve öğrencilere istihdam ekseninde odaklanmış danışmanlık hizmetleri sunulması faaliyetidir.
Bu hizmetler kapsamında; öğrencilerin meslek seçimlerine, İŞKUR’a kayıtlı iş arayanların iş bulmalarına, mesleki uyum problemlerini gidermelerine, mesleki becerilerini geliştirmelerine, mesleklerini/işlerini değiştirmelerine destek olunmakta, işverenlerin ise mevzuat çerçevesinde bilgilendirilmeleri sağlanmakta ve eleman temini gibi işgücü piyasasına ilişkin konularda talepleri karşılanmaktadır.
İş ve Meslek Danışmanı Kime Denir?
İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) meslek seçimi aşamasında bulunan, iş bulmada/seçmede güçlükleri olan, mesleki uyumsuzluk problemleri bulunan, mesleki becerilerini geliştirmek, mesleğini veya işini değiştirmek isteyenlere yönelik olarak; kişisel özellikler ile mesleklerin gerektirdiği nitelikleri, şartları ve iş piyasasının gereksinim duyduğu iş/meslekleri
karşılaştırarak, bireyin istek ve durumuna en uygun iş/mesleği seçmesi, seçtiği iş/meslekle ilgili eğitim imkânlarından yararlanması, işe yerleştirilmesi ve işe uyumunun sağlanması ile ilgili sorunların çözümüne sistemli olarak yardım eden nitelikli kişidir.
Diğer bir ifadeyle: İş Kur, iş arayan ve çalışan arayanları buluşturan bir kurumdur. Kurumda asıl işi yapan yani iş arayanları iş verenlere yönlendiren kadrolara iş ve meslek danışmanı (İMD) adı verilmektedir.
İş ve Meslek Danışmanı Ne İş Yapar?
İş ve Meslek Danışmanı Nasıl Olunur?
İş ve Meslek Danışmanı olabilmek için bir yükseköğretim kurumundan en az lisans mezunu olmak, Mesleki Yeterlilik İş ve Meslek Danışmanı Seviye 6 Belgesini almak gerekmektedir. Bu belgeyi alabilmek için ise A2 ve A3 yeterlilik birimlerinin EK A2-1 ve EK A3-1 kapsamlarında tanımlanan konularda eğitim almış olmak şartı bulunmaktadır.
Bu nokta da Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi resmi veb sitesine yönlendirmek istiyorum. Çünkü bu konuda uzun süredir Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belge vermeye yetkilendirilmiş bir merkez diyebilirim.
Uzun süredir de bu işi yaptıkları için tüm herşey sistemli ve her şey rayına oturmuş desem yanılmış olmam diye düşünüyorum.
İş ve Meslek Danışmanlığı Nedir, İş ve Meslek Danışmanı Kime Denir? başlıklı içeriğimde temel olan tüm bilgileri aktarmaya çalıştım. İş ve meslek danışmanlığı ile ilgili daha detaylı bilgi için Ulusal Meslek Standartları İş ve Meslek Danışanı Seviye 6 Kılavuzunu inceleyebilirsiniz.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: İş ve Meslek Danışmanlığı Nedir, İş ve Meslek Danışmanı Kime Denir? sorusuna yanıt vermeye çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum