İş Pedagojisi Kursu ve Usta Öğreticilik Belgesi Hakkında

İş Pedagojisi Kursu ve Usta Öğreticilik Belgesi hakkında akıllara gelen tüm soruların yanıtlarını bulabileceğiniz rehber niteliğinde ki içeriğimi okuduğunuzda, bu belgenin ne anlama geldiğini öğreneceksiniz.3 dk


76
2 Yorum, 90 Paylaşım, 76 Beğeni

Bu içeriğimde iş pedagojisi kursu ve usta öğreticilik belgesi hakkında elimden geldiğince akıllardaki tüm sorulara yanıt bulmaya ve bunları aktarmaya çalışacağım.

Ustalık belgesi, işyeri açma belgesi veya en az ön lisans diploması ile birlikte kullanılabilen usta öğreticilik belgesi nasıl alınır? Usta öğreticilik belgesi alabilmek için hangi kursa katılamam gerekiyor? İş pedagojisi kursu ne anlama geliyor? İş pedagojisi kursunu alırsam ne işe yarar? İş pedagojisi kursunu nereden alabilirim? gibi gibi gibi… bir çok sorunun yanıtını bu içeriğimde yanıtlamaya çalışacağım.

İş Pedagojisi Kursu ve Usta Öğreticilik Belgesi Hakkında

M.E.B. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgesi düzenlenmesi” başlıklı 70/A maddesinin ikinci fıkrasında; “Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, okul ve kurumlarca açılan iş pedagojisi kursuna katılabilirler. İş pedagojisi kursu uzaktan eğitim yolu ile de düzenlenebilir ve sınavları e-Sınav şeklinde yapılabilir. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir. Usta öğreticilik belgesi; ustalık belgesi, işyeri açma belgesi veya en az ön lisans diploması ile birlikte kullanılır.” Denilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği aslında açık ve net bir şekilde her şeyi ifade etmiş. Yönetmeliği biraz daha herkesin anlayacağı bir halde ifade etmek istiyorum.

İş Pedagojisi Kursu Nedir? 

Usta öğreticilik belgesi alabilmek için ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanların katılabildiği kurs programı diyebilirim.

Usta Öğreticilik Belgesi Nedir?

Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılacak olan 40 saatlik iş pedagojisi kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara verilen belgeye usta öğreticilik belgesi adı verilir.

Usta Öğreticilik Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılacak olan 40 saat süreli iş pedagojisi kursuna Katılarak belgelerini alabilirler.

Usta Öğreticilik Belgesi Ne İşe Yarar?

Usta öğreticilik belgesi sahipleri: Halk Eğitim Merkezleri, Belediyeler tarafından açılan ücretsiz kurslar, özel kurslarda eğitici olarak görev alabilirler.

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunun Madde 15- Aday çırak ve çırak almak için işyerinde usta öğretici bulunması şarttır.

Kanunda ifadesi yer alan ilgili madde uyarınca işyerlerinde aday çırak ve çırak alabilmek yani çalıştırabilmek için bu belgeye sahi bir kişininde bulunması gerekiyor. Bu belgenin bu şekilde önemli bir faydasıda bulunuyor.

İş Pedagojisi Kursunun Eğitim Şekli

İş pedagojisi kursu yönetmelikte belirtildiği üzere hem uzaktan hem de yüz yüze verilebilir.

İş Pedagojisi Eğitiminin Süresi ve İçeriği

İş pedagojisi kurs programının süresi toplam 40 saatten oluşmaktadır. Eğitimin içeriği ise aşağıda yer alan tabloda yer almaktadır.

Açılacak Olan Kursta Görülecek Olan Dersler ve Süreleri
SIRA NO DERSİN ADI DERSİN SÜRESİ
(SAAT)
1 Çıraklık ve Mesleki Eğitim İlkeleri 4
2 Eğitim Psikolojisi 3
3 Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları 4
4 Meslek Analizi ve Öğretim Programlarının Hazırlanması 8
5 Atölye ve Meslek dersleri Öğretim Metotları 8
6 İş Güvenliği 4
7 İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri 4
8 Öğrenme Ölçme ve Değerlendirme 3
9 Sınav Değerlendirmesi 2
TOPLAM 40

 

Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: İş Pedagojisi Kursu ve Usta Öğreticilik Belgesi konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
Beğen Beğen
16
Beğen
İlginç İlginç
2
İlginç
Bilgilendirici Bilgilendirici
16
Bilgilendirici
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Üzücü Üzücü
0
Üzücü
Yusuf TOKMUÇ
Sürekli araştırmayı ve öğrenmeyi misyon, gelişmeyi ve değişimi ise vizyon edinmiş birisiyim. Blogumda engelli ve yakınları başta olmak üzere ilgi duyduğum alanlarda tüm herkesi kapsayacak şekilde içerik üretmeye çalışıyorum. Bildiklerimi ve tecrübelerimi aktarıyorum.

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Farklı bölümlerden lisans ve ön lisans mezunuyum, ayrıca usta öğreticilik belgem var. İş pedagojisi belgesini aldığımda hangi alanda geçerli olacaktır.

    1. Öncelikle merhabalar, alacağınız usta öğreticilik/iş pedagojisi sertifikasını aldığınızda tek bir alanı temsil etmez. Bu sertifikaya sahip olduğunuzda becerinizi stajyer öğrenciye aktarabilmeniz için yeterlilik sağlar.