Kamuda Çalışan Engellilerin Emeklilik Süresini ve Tarihini Öğrenme/Sorgulama Ekranı

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engellilerin ne zaman emekli ve ne sürede emekli olacaklarını öğrenme ve sorgulama ekranı hakkında bilgi vermek istiyorum. Yazının devamını okudğunuzda ne zaman ve ne sürede emekli olacağınız hakkında bilgi sahibi olacaksınız...3 dk


106
2 Yorum, 116 Paylaşım, 106 Beğeni

İnsanlar işe başlıyor. Uzun bir zaman çalıştıkdan sonra emekli olmak istiyor. İşe girmek kadar emekli olmakta her insanın hayali desek yanlış olmaz. Kimi insan kamu kurum ve kuruluşlarında iş yaşamına atılırken kimi insan da özel sektörde çalışıyor. Bu içeriğimde Kamuda Çalışan Engellilerin Emeklilik Süresini ve Tarihini Öğrenme/Sorgulama Ekranı hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

13 yılı aşkın süredir Milli Eğitim Bakanlığına bağlı taşra teşkilatlarında Şef olarak görev yapıyorum. Benimde emeklilik süresini ve tarihini takip ettiğim, öğrendiğim ve sorguladığım ekranını bilmeyen tüm kamuda çalışan engellilere sunmak istedim.

Kamuda Çalışan Engellilerin Emeklilik Süresini ve Tarihini Öğrenme/Sorgulama Ekranı

Bu arada şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Yazının devamında detaylarını bahsedeceğim, emeklilik süresini ve tarihini öğrenme ve sorgulama ekranı yani HİTAP/Hizmet Dökümü sadece engellilerin faydalanması amacıyla açılmış bir hizmet değildir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerin faydalanabileceği proje/hizmettir.

HİTAP/Hizmet Dökümü Nedir?

SGK-Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili olarak mevzuat birimlerince ihtiyaç duyulan bilgi ve belgelere erişim hızının en üst seviyeye çıkartılarak, veri kontrollerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılması. bilgi ve belge girdilerinin bilgisayar ortamında yapılarak hatalı bilgileri kaynağında engellemek, istatistiki verilerin hızlı ve güvenilir olarak alınmasını sağlamak, kullanım kolaylığı sağlanarak gereksiz harcanan enerjiyi minimum değere düşürmek amacıyla 4/c kapsamındaki sigortalılar için hazırlanmış bir projenin adı diyebilirim.

Diğer bir ifadeyle…

HİTAP, 4/1-c sigortalılarının, atanma, nakil, derece, kademe, terfi, unvan değişikliği, ücretsiz izin, açık süre, ek gösterge gibi özlük bilgilerinin ve toplam hizmet süreleri ile hizmet kayıtlarına göre emeklilikte tabi olunan yaş bilgisinin yer aldığı Sosyal Güvenlik Kurumu programdır.

Hizmet Takip Projesi (HİTAP) amacı: 5510 Sayılı Kanunun 4/c kapsamında sayılan resmi işyerlerinde çalışmakta olan sigortalılara ait 5434 Sayılı Kanun kapsamında çalışmakta oldukları kurumlarca tutulmakta olan bilgi ve belgelerinin, Sosyal Güvenlik Kurumu bilgisayar ortamında tutulmasını sağlamak ve bu verileri kullanarak sigortalıların iştirakçi düzeyinde takibini, girilen verilerin doğruluğunu kontrol edebilmek ve gerektiği yer ve zamanlarda bu verileri kullanabilmektir.(SGK-Sosyal Güvenlik Kurumu Resmi Veb Sitesi)

İşte bu projenin ortaya çıkmasının ardından tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personeller emeklilik süresini ve tarihini e-devlet üzerinden alacakları hitap/hizmet dökümü belge sorgulama ile öğrenebiliyor.

Kamuda Çalışan Engellilerin E-Devlet Üzerinden Emeklilik Süresini ve Tarihini Sorgulama Ekranı

Adım adım kamuda çalışan engellilerin emeklilik süresini ve tarihini öğrenme/sorgulama ekranı 

  1. https://www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden E-Devlet’e giriş yapılır.
  2. Menüden “Kurumları” seçeneği tıklanır.
  3. “Sosyal Güvenlik Kurumu” seçeneğine tıklanır.
  4. Sosyal Güvenlik Kurumu/HİTAP Hizmet Dökümü” seçeneğine tıklanır.
  5. Önünüze gelen “Belge Oluştur” sekmesi tıklanır.
  6. Ardından “Hizmet Dökümü” belgesi hazır.

E-Devlet kapısı üzerinden direk linke tıklayarak buradan da ulaşabilirsiniz…

Hizmet dökümü belgesinin en son sayfasında hatta en altlarda ne zaman emekli olacağınızı, emeklilik sürenizin kaç yıla tabi olduğunu ve hangi tarihte emekli olacağınız tek tek yazıyor. Aşağıda hizmet dökümü belgesinde bulmanız gereken ve işinize yarayacak olan örnek bilgi notunu aktarıyorum.

Emeklilikte 15 sigortalılık yılına tabidir. Maluliyet durumunun SGK tarafından onaylanması halinde 23.05.2024 tarihinde emekliliğe hak kazanır. 65 Yaş Sınırına Tabi Olup 26.11.2051 Tarihine Kadar Çalışabilir.

Yukarıda yer alan bilgi notunda ki, tarihler ve sayılar örnek olması amacıyla yazılmıştır. Sizin ekranınızda farklı rakam ve tarihler yer alacaktır.

Not: Sorgulamış olduğunuz hitap/hizmet Dökümü belgesinde bir yanlışlık veya eksiklik olduğunu düşünüyorsanız, çalıştığınız kurumda hitap iş ve işlemleri ile ilgilenen birime başvurmanız yeterli olacaktır.

Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Kamuda Çalışan Engellilerin Emeklilik Süresini ve Tarihini Öğrenme/Sorgulama Ekranı konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
Beğen Beğen
2
Beğen
İlginç İlginç
1
İlginç
Bilgilendirici Bilgilendirici
4
Bilgilendirici
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Üzücü Üzücü
0
Üzücü
Yusuf TOKMUÇ
Sürekli araştırmayı ve öğrenmeyi misyon, gelişmeyi ve değişimi ise vizyon edinmiş birisiyim. Blogumda engelli ve yakınları başta olmak üzere ilgi duyduğum alanlarda tüm herkesi kapsayacak şekilde içerik üretmeye çalışıyorum. Bildiklerimi ve tecrübelerimi aktarıyorum.

2 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Merhaba 07.07 2015 yılı giriliyor 2.derce engelliyim 2025 temmuz ayında emekli olucam 2010 girisliyim sigortalı olarak emekli ması ne bağlanır 5510 kanuna tanıdım devlet memuru olarak

    1. Öncelikle merhabalar,
      Engelli erken emekli olmak istiyorum. Maaşım ne kadar olur? Sorusunu herkes soruyor ancak kimse cevap bulamıyor. Maalesef, maaşların ne olacağı konusunda inanılmaz bilgi kirliliği var. Bu bilgi kirliliğine bende katkı sağlamak istemiyorum.
      Her şeye rağmen yine de SGK’ya başvurmanızı tavsiye ediyorum.
      Her şey gönlünüzce olur. Umarım!