Belirli koşulları sağlayan şirketlerin, firmaların en genel anlamda işverenlerin işyerlerinde engelli personel çalıştırması zorunluluğu bulunmaktadır. Yasal bir zorunluluk olan bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere idari para cezası uygulanmaktadır. Engelli personel çalıştırmama cezası nedir?
Bu içeriğimde engelli personel çalıştırmama cezası hakkında her şeyi anlatmaya çalışacağım. Bu yazının devamını okuduğunuzda bu konu hakkında bilinmesi gereken her şeyi öğrenmiş olacaksınız…
Engelli Personel Çalıştırma Zorunluluğu
Engelli çalıştırma zorunluluğu ile ilgili daha önce Engelli Çalıştırma Zorunluluğu ve Engelli İstihdamına Yönelik Bakış Açısı başlığı altında detaylı bir anlatımda bulundum. Daha önce kaleme aldığım bu yazıyı okuduktan sonra engelli personel çalıştırmama cezası içeriğime devam etmenizi tavsiye ederim.
Çünkü o yazımda sadece engelli çalıştırma zorunluluğundan bahsetmedim. Aynı zamanda işverenelrin engelli çalıştırma ile ilgili bakış açılarına deyindim.
Kısaca tekrar etmem gerekirse: Engelli çalıştırma zorunluluğu İş Kanunun 30. Maddesinde işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör iş yerlerinde yüzde üç engelli, kamu iş yerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçi çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır.
Bu noktada Engelliler Hangi İşlerde Çalıştırılabilir? Sorusunu yanıtladığım yazımı da okumanızı faydalı sağlaycağını düşündüğümden dolayı tavsiye ederim.
Engelli Personel Çalıştırmama Cezası Yasal Dayanak
Her sektörde engelli personel çalıştırma zorunluluğu bulunmasına rağmen bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işverenlere 4857 sayılı İş Kanununun 101. maddesi uyarınca çalıştırmadığı her engelli personel için ve her ay için idari para cezası uygulamaktadır.
Yükümlü olunan ve çalıştırılmayan her işçi ve çalıştırılmayan her ay için kamu iş yeri veya özel sektör olduğu fark etmeksizin cezai müeyyidesi uygulanmaktadır.
Engelli personel çalıştırmama cezası ile ilgili 4857 Sayılı İş Kanunun 101.Maddesini aşağıya aynen aktarıyorum.
Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna aykırılık
Madde 101 – Bu Kanunun 30 uncu maddesindeki hükümlere aykırı olarak engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her engelli ve eski hükümlü ve çalıştırmadığı her ay için binyediyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulamaz.
Engelli Personel Çalıştırmamanın Cezası Var Mı?
İşverenler tarafından engelli personel çalıştırmama durumunda çalıştırılmayan her bir engelli personel için ve her ay için idari para cezası uygulanmaktadır.
Engelli Personel Çalıştırma Hakkında Takip ve Denetim
4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince istihdamı zorunlu engelli kontenjanlarının takibi aylık olarak düzenli biçimde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince yapılmaktadır. Engelli kontenjan açığı bulunan işverenlerle iletişime geçilerek alınan engelli işgücü talepleri Kurumun internet sayfasında yayımlanmakta ve açık kalan kontenjanların kapatılmasına gayret gösterilmektedir.
Kanun hükmü gereğince, işverenlerin engelli işçileri meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü olmaları nedeniyle, işverenin talebine şartları tutarak başvuru yapan ve görüşmeye gelen engellileri işverenin uygun bulmayarak işe almaması veya engelli kontenjan açığı için talep vermeyerek yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda ise işverene 4857 sayılı İş Kanununun 101 inci maddesine istinaden çalıştırmadığı her engelli ve çalıştırmadığı her ay için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce idari para cezası uygulanmaktadır. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulmamaktadır. (İŞKUR)
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Engelli Personel Çalıştırmama Cezası Hakkında anlatımda bulunmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum