Engelli Lojman Hakkı, Engellilere Lojman Önceliği

Değişen Kamu Konutları Yönetmeliği doğrultusunda engelli çalışanların lojman hakkı, engellilere lojman önceliği, engeli lojman hakkı konusunda bilgiler vermeye çalışacağım. 3 dk


70
42 Yorum, 79 Paylaşım, 70 Beğeni

Bu içeriğimde engelli lojman hakkı, engellilere lojman önceliği ile ilgili anlatımda bulunacağım. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve sayısı hızla artan bir çok engelli personel bulunmaktadır. Pozitif ayrımcılık kapsamında ise kamu veya özel sektörde çalışan tüm engellilerin hakları bulunmaktadır.

Engelli lojman hakkı, engellilere lojman önceliği veya diğer bir adıyla ise engelli çalışanlara lojman hakkı engellilere sağlanan haklardan birisi diyebilirim.

Engelli çalışanların sahip oldukları diğer hakları merak ediyorsanız eğer, Engelli Çalışanların Hakları Nelerdir? Detaylı Rehber başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.

Not: Şuan içinde bulunduğunuz içeriğim ile ilgili kısa ve net bir şekilde bizzat hazırlamış olduğum sesli anlatımı/podcast’di aşağıda yer alan oynatma aracını kullanarak dinleyebilirsiniz. Yazılı metni okumak istemez iseniz sesli anlatımın çok işinize yarayacağını düşünüyorum.

 

Yazımıza yani konumuza dönebiliriz.

Engelli Lojman Hakkı Var mı?

Engelli kamu çalışanlarına daha önceden herhangi bir lojman hakkı bulunmuyordu. 11 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik doğrultusunda artık engelli çalışanların sıra tahsisli lojmanlarda +40 puan avantajları bulunuyor.

Engelli Lojman Hakkı, Engellilere Lojman Önceliği

Kamu konutları Yönetmeliğinde 11 Temmuz 2020 tarihi itibariyle değişiklik yapıldı. Yapılan değişikliğe göre engelli personel ile engelli aile ferdi bulunanlara ek 40 puan, gazi ve şehit yakınlarından eş, çocuk, anne, baba ve kardeşin her biri için ek +40 puan getirildi.

İşte, Resmi Gazetede Yayımlanan Düzenleme

Karar Sayısı: 2754
Ekli “Kamu Konutları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulmasına, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun 11 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.

Kamu Konutları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1- 16/7/1984 tarihli ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Konutları Yönetmeliğine ekli “Sıra Tahsisli Konutların Puanlama Cetveli” başlıklı (4) Sayılı Cetvelin (a) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı cetvele (j) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (k) ve (l) bentleri eklenmiştir.

“k) Yüzde kırk ve üzerinde engelli olduğunu yetkili sağlık kurullarından alınan rapor ile belgelendiren engelli personel ile kanunen bakmakla mükellef bulunduğu ve konutta birlikte oturacağı her bir engelli aile ferdi (eş ve çocuk dahil) için (+ 40) puan,
l) Gaziler ile şehit yakınlarının (eş, çocuk, anne, baba ve kardeş) her biri için (+ 40) puan,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğe ekli “Kamu Konutları Tahsis Talep Beyannamesi” başlıklı (5) Sayılı Cetvel ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kaldırılan Yönetmeliğe ekli “Sıra Tahsisli Konutların Puanlama Cetveli” başlıklı (4) Sayılı Cetvelin (a) bendinde şu hüküm yer alıyordu.

a) Görevinde başarılı olanlardan sicili çok iyi veya iyi olan personel için (+ 10) puan,

 

engelli çalışanların lojman hakkı ile iligli puanlama cetveli
Engelli Çalışanların Lojman Hakkı İle İlgili Puanlama Cetveli

 

Önemli Not: Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2024-2025 Yıllarını Kapsayan 7.Dönem Toplu Sözleşmenin “Kamu Konutlarından Yararlanmada Engelli Kamu Görevlileri İçin İlave Süre” başlıklı 62/1 Maddesine eklenen metni aynen aşağıya aktarıyorum.

16/7/1984 tarihli ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kamu Konutları Yönetmeliğinin 20.maddesi uyarınca sıra tahsisli konutlara ilişkin belirlenen beş yıllık oturma süresi, yüzde kırk ve üzerinde engelli olduğunu yetkili sağlık kurullarından alınan rapor ile belgelendiren kamu görevlileri hakkında altı yıl olarak uygulanır.

 

 Kamu Konutlarından Yararlanmada Engelli Kamu Görevlileri İçin İlave Süre maddesinin ekran görüntüsü
Kamu Konutlarından Yararlanmada Engelli Kamu Görevlileri İçin İlave Süre Maddesinin Ekran Görüntüsü

Buna göre:

7.Dönem Toplu Sözleşmenin geçerlilik kazandığı tarihten itibaren sıra tahsisli konutlara ilişkin belirlenen beş yıllık oturma süresi engelli kamu görevlileri için 6 yıl olarak uygulanacak.

Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Engelli Lojman Hakkı, Engellilere Lojman Önceliği konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Kızgın Kızgın
2
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
Beğen Beğen
45
Beğen
İlginç İlginç
0
İlginç
Bilgilendirici Bilgilendirici
25
Bilgilendirici
Beğenmedim Beğenmedim
1
Beğenmedim
Üzücü Üzücü
1
Üzücü
Yusuf TOKMUÇ
Sürekli araştırmayı ve öğrenmeyi misyon, gelişmeyi ve değişimi ise vizyon edinmiş birisiyim. Blogumda engelli ve yakınları başta olmak üzere ilgi duyduğum alanlarda tüm herkesi kapsayacak şekilde içerik üretmeye çalışıyorum. Bildiklerimi ve tecrübelerimi aktarıyorum.

42 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Selam ben engelli kadrosundan kura ile atandım 6 yıldır memurum .lojmana yazılmamış ama raporum eklemek gerekirmi yoksa zaten engelli memurum dilekçe eklemem şartmi saygılar

  2. Yusuf bey selamlar,yeni dönem toplu sözleşme ile lojmanlarda kalma süresi 1 yıl süreyle uzatıldı. Engelliler artık lojmanlarda 5 yıl değil, 6 yıl süre ile kalabilecekler. Konu ile ilgili çalıştığım kuruma dilekçe ile başvurada bulundum kurum tarafından cevaben resmi gazete kanunlaşmadığından dolayı talebim uygun görülmediğine dair cevap verilmiştir.Resmi gazete yayınlandıktan sonra kanunlaşmıyormu itiraz için hangi mahkemeye başvuru yapmam gerekli bu konuda izlemem gereken yol nedir yardımcı olarsanız teşekkür ederim

    1. Merhablar, önce silsile yolunu takip etmenizi öneririm. Örneğin ilçe teşkilatındaysanız il müdürlüğüne il teşkilatındaysanız bakanlığa gibi… Ardından aldığınız sonuçlar ile var ise bağlı olduğunu sendika ile görüşmenizi tavsiye ederim. En son olmadığı takdirde ise konu idari mahkemelerin alanına girer. Tabii ki, her şeyden önce iletişim kurmak önemli.
      Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…

  3. Yusuf Bey selamlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde 696 KHK’lı kamu işçisiyim % 41 engelim var ve engelli statüsünde çalışıyorum. Görevde 10. yılım, konuttan faydalanabilir miyim ? Teşekkürler şimdiden.

      1. Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 2.maddesi sorunuzun yanıtını veriyor. Maddeyi aynen aktarıyorum. Kamu konutları Yönetmeliği’nin Kapsam başlıklı 2.Maddesi: “Bu Yönetmelik, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşları personelinin yararlanması için yurt içinde ve yurt dışında inşa ettirme, satın alma ve kiralama suretiyle sağladıkları kamu konutlarını kapsar. Kurum ve kuruluşlarınca bir bölümü kamu konutuna tahsis edilen hizmet binalarındaki konutlar hakkında da bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.”
        Madde metninde açıkça görüleceği gibi kamu konutlarından, kurum ve kuruluşlarda görev yapan personellerinin yararlanacağı belirtilmiştir. İşçi, memur, sözleşmeli personel ayrımına gidilmemiştir.
        Umarım her şey gönlünüzce olur.

    1. Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 2.maddesi sorunuzun yanıtını veriyor. Maddeyi aynen aktarıyorum. Kamu konutları Yönetmeliği’nin Kapsam başlıklı 2.Maddesi: “Bu Yönetmelik, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşları personelinin yararlanması için yurt içinde ve yurt dışında inşa ettirme, satın alma ve kiralama suretiyle sağladıkları kamu konutlarını kapsar. Kurum ve kuruluşlarınca bir bölümü kamu konutuna tahsis edilen hizmet binalarındaki konutlar hakkında da bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.”
      Madde metninde açıkça görüleceği gibi kamu konutlarından, kurum ve kuruluşlarda görev yapan personellerinin yararlanacağı belirtilmiştir. İşçi, memur, sözleşmeli personel ayrımına gidilmemiştir.
      Umarım her şey gönlünüzce olur.

  4. Merhaba Yusuf bey bulunduğum kurumda engellilere uygun olan lojmanları idari personel ve profesör lere ayırmışlar ben her başvuru yaptığımda boş lojman bulunmamaktadır diye dönüş yapıyorlar ve ben başvuru yaptığım esnada yeterince boş lojman olduğunu görüyorum ama öncelik onlarda olduğu için sıra tahsisli kura dan ayrı hemen lojman dağıtımı yapılıyor. Bu durumda benim ne yapmam gerekiyor. Bana verilmek istenen lojmanda asansör ve engelli rampası yok.

  5. Yusuf bey iyi günler lojmanda oturanın memurun eşi engelli ise süre uzatmadan yararlanabilirmi son gelişmeler ne durumda teşekkür ederim

    1. Merhabalar, Toplu sözleşmede yer alan maddeyi aynen aktarıyorum.
      Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2024-2025 Yıllarını Kapsayan 7.Dönem Toplu Sözleşmenin “Kamu Konutlarından Yararlanmada Engelli Kamu Görevlileri İçin İlave Süre” başlıklı 62/1 Maddesine eklenen metni aynen aşağıya aktarıyorum.

      16/7/1984 tarihli ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kamu Konutları Yönetmeliğinin 20.maddesi uyarınca sıra tahsisli konutlara ilişkin belirlenen beş yıllık oturma süresi, yüzde kırk ve üzerinde engelli olduğunu yetkili sağlık kurullarından alınan rapor ile belgelendiren kamu görevlileri hakkında altı yıl olarak uygulanır. Denilmektedir.
      Buna göre lojman tahsisi yapılan kişinin engelli olması gerekiyor. Bu maddeden ben bu şekilde anlıyorum.
      Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…

  6. Yusuf bey iyi günler dün bir soru sordum cevap ladınız teşekkür ederim sorum eksik olabilir memur olan benim Lojmanl benim adıma eşim yüzde 75 engelli süre uzatmadan faydalanabilirmiyim son gelişmeler nedir teşekkür ederim

  7. Yusuf bey Engelli yakını yani bakmakla yükümlü olduğum beraber yaşadığım annem var altıyıla uzatabilirmiyim

    1. Öncelikle merhabalar, evet yeni dönem toplu sözleşme ile lojmanlarda kalma süresi 1 yıl süreyle uzatıldı. Engelliler artık lojmanlarda 5 yıl değil, 6 yıl süre ile kalabilecekler. Konu ile ilgili çalıştığınız kuruma dilekçe ile başvurmanızı tavsiye ederim. En net bilgiyi çalıştığınız kurumdan almanız çok doğru olur.
      Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…

      1. İyi günler Yusuf bey sorumu eksik sorduğumu fark ettim kusura bakmayın eşim yüzde 75 engel raporu var emekli lojman benim adıma eşimi den dolayı süreyi uzatabilirmiyim

      2. Yusuf bey soruyu eksik sordum galiba memur olan benim lojman benim adıma eşim yüzde 75 engelli süre uzatmadan faydalanabilirmiyim

      3. Yusuf bey Engelli yakını yani bakmakla yükümlü olduğum beraber yaşadığım annem var altı yıla uzatabilirmiyim sorusuna cevap alamadım personelin sadece kendisi engelli olursa mı geçerli bakmakla yükümlü olan eş, çocuk, anne v.s geçerli değilmi

        1. Merhabalar, Toplu sözleşmede yer alan maddeyi aynen aktarıyorum.
          Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2024-2025 Yıllarını Kapsayan 7.Dönem Toplu Sözleşmenin “Kamu Konutlarından Yararlanmada Engelli Kamu Görevlileri İçin İlave Süre” başlıklı 62/1 Maddesine eklenen metni aynen aşağıya aktarıyorum.

          16/7/1984 tarihli ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kamu Konutları Yönetmeliğinin 20.maddesi uyarınca sıra tahsisli konutlara ilişkin belirlenen beş yıllık oturma süresi, yüzde kırk ve üzerinde engelli olduğunu yetkili sağlık kurullarından alınan rapor ile belgelendiren kamu görevlileri hakkında altı yıl olarak uygulanır. Denilmektedir.
          Buna göre lojman tahsisi yapılan kişinin engelli olması gerekiyor. Bu maddeden ben bu şekilde anlıyorum.
          Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…

  8. yusuf bey merhaba Engelli memurum 2 çocuğum var %56 engelliler lojmanda 17 yıldır oturuyorum talep oldu şimdi çık diyorlar. talep denler 2.3 yıllık memurlar. Engellerimizden dolayı lojmandan çıkmadan tekrar bana tahsis edilebilirmi. Cevap verirseniz çok sevinirim. 0 553 243 15 89 arayabilirseniz mutlu olurum İyi akşamlar

    1. Öncelikle merhabalar,
      Sıra tahsisli kamu konutları lojmanlarında kalma süresi 5 yıldır. 5 yılın tamamlanması ve talep olması halinde hesaplama cetveline göre bir puanlama yapılır. Buna göre ortaya bir sıralama çıkar. O sıralamaya göre tahsis gerçekleştirilir. Puanlamaya etki eden birçok unsur var. Bunlardan birisi de lojmanda/evde kalan engellilerdir. Evde kalacak engelli olması puanlamada artı/avantaj sağlar.
      Sorunuzdan anladığım kadarıyla 17 yılınızda yani daha son beş yılınızın ikinci yılındasınız. Lojman tahsisinizde şartlı kalma gibi bir durumunuz yok ise daha üç yılınız var gibi görünüyor.
      Bu verdiğim cevapların hepsi, sorunuzdan anladığım kadarıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir resmi nitelik taşımamaktadır. Bu konuda en resmi ve doğru bilgiye çalıştığınız kurumdan ulaşabilirsiniz… Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…

  9. Adliye lojmanlarında oturyorum yüzde 44 engelim var bir hakim oturmak istediğinde boşaltmak gerekiyor mu engellilerle özel çıkmama hakkımız varmı

    1. Merhabalar,
      Engellilere lojmanlarda sadece artı puan sağlanıyor. Bu artı puanı da sıra tahsisli lojmanlarda alabilirsiniz. Oturduğunuz konut sıra tahsisli bir lojman ise unvan önemli değil. Ancak görev tahsisli ise ve size şartlı verilmiş ise tabiii ki, lojmandan çıkmanız gerekir.
      Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…

  10. Öncelikle bu açıklayıcı yazınız için teşekkürler. Annem yüzde 40 engelli, ben değilim. Bu durumda biz de +40 alabiliyor muyuz?

    1. Merhabalar,
      Kamu konutları yönetmeliğine eklenen maddeyi aynen aktarıyorum.
      “k) Yüzde kırk ve üzerinde engelli olduğunu yetkili sağlık kurullarından alınan rapor ile belgelendiren engelli personel ile kanunen bakmakla mükellef bulunduğu ve konutta birlikte oturacağı her bir engelli aile ferdi (eş ve çocuk dahil) için (+ 40) puan,
      l) Gaziler ile şehit yakınlarının (eş, çocuk, anne, baba ve kardeş) her biri için (+ 40) puan,”
      İlgili madde uyarınca annenize bakmakla mükellef iseniz ya da anneniz ile aynı evde oturacaksanız +40 puan alabileceğinizi düşünüyorum. Yine de en net ve resmi bilgiye kurumunuzdan ulaşabilirsiniz…
      Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…

  11. Lojmandan faydalanan memurun başka kurumda çalışan eşi engelli ise yine de süre altı ay uzar mı

    1. Öncelikle merhabalar,
      5 yıl olarak uygulanan sıra tahsisli lojman süresi toplu sözleşme ile engelliler için artık 6 yıl olarak uygulanacak.
      Takdir edersiniz ki, bu durum daha yeni olduğundan uygulamanın nasıl yapılacağı konusunda bir netlik yok. Bu konu ile ilgili iş ve işlemler zamanla oturur.
      Her şeyin gözlünüzce olması umuduyla…

  12. 7.Dönem Toplu Sözleşmeye engellilerin lojmanda kalma süreleri ile ilgili eklenen maddeyi yazımın içerisine ekleyerek içeriğimi güncelledim. Bilginize…

    1. Yusuf bey toplu sözleşmede bahsedilen engelliler için 6 yıl uygulanır ibaresi kamu konutları yönetmeliğine halen girmedi. Girmemesi sorun olurmu vereceğimiz dilekçe kabul olurmu.

      1. Toplu sözleşmenin yürürlüğe girmesinin ardından sözleşmede belirtilen hükümler uygulanır. Herhangi bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum. Dilekçenizde toplu sözleşmede yer alan maddeyi ilgi tutmanızı öneririm.
        Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…

    2. Bilgilendirme yazısı için teşekkürler.
      Eşim sigortalı bir işte çalışıyor ve yüzde 48 engel raporu var. Ben kamuda memurum. Eşimin engel raporunu çalıştığım kamu kurumuna sunarsam lojman başvurusunda bana extra 40 puan verilir mi? Eşimin sigortalı çalışan olması, lojman başvurusunda bana 40 puan verilmesine engel teşkil eder mi?

      1. Öncelikle merhabalar,
        Kamu konutları yönetmeliğine eklenen maddeyi aynen aktarıyorum.
        “k) Yüzde kırk ve üzerinde engelli olduğunu yetkili sağlık kurullarından alınan rapor ile belgelendiren engelli personel ile kanunen bakmakla mükellef bulunduğu ve konutta birlikte oturacağı her bir engelli aile ferdi (eş ve çocuk dahil) için (+ 40) puan,
        l) Gaziler ile şehit yakınlarının (eş, çocuk, anne, baba ve kardeş) her biri için (+ 40) puan,”
        İlgili madde uyarınca +40 puan alabileceğinizi düşünüyorum. Yine de en net ve resmi bilgiye kurumunuzdan ulaşabilirsiniz…
        Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…

  13. Merhaba Yusuf Bey.
    Engellilere pozitif ayrımcılık ile verilen haklardan önce lojmana girdim ve sürem doluyor ancak ailemde ben de dahil 3 engelli var. EK 120 puan ile tahsis sıra listesinin zaten en üst sirasindayim. Ancak kanun gereği lojmanı bosaltmam gerektiği ve akabinde zaten ilk sırada olduğum icin yine hemen tahsis edileceği söyleniyor fakat günümüz koşullarında nakliye emlakçı kira vesaire derken en az 3 maaş ödeyerek bu formaliteyi yerine getirmek zorunda mıyız? Önce iç hukuk yolları ardından diğer hukuksal mecralarda lojmanı terk etmeden süre uzatımı konusunda bir mücadele baslatsam lehime sonuclanma şansı var mı sizce?

    1. Öncelikle merhabalar, bu süreci kurumunuz ile iletişim halinde çözmenizi tavsiye ederim. Kurumunuzdan ev bulma süresi isteyin. Bu süre zarfında da kurumda komisyon toplanır ve sırlama işlemleri tamamlanırsa işinize yarayabilir. Tekrar ifade etmem gerekirse kesinlikle bu konuyu kurumunuzla çözmeniz gerekiyor. Umarım gönlünüzce olur.

  14. Merhaba, memur olarak sıra tahsisli lojmanda oturmaktayım. Eşim %52 oranında raporlu bir engelli. Son imzalanan Toplu sözleşmede engelli personel olarak oturma süresinin 6 yıl olacağı kararı alındı. Bakmakla mükellef olduğum engelli eşimden dolayı bu alınan karar bizi bağlar mi? Teşekkür ederim.

    1. Öncelikle merhabalar, toplu sözleşmeye ilişkin süreç daha çok yeni diyebilirim. Engelliler ile ilgili alınan kararları inceliyorum. Engellileri ilgilendiren konular hakkında gerekli incelemenin ardından içerikler paylaşacağım. Saygı ve sevgilerimle…

      1. Toplu sözleşmede 6 yıl uygulanan engelli lojman süresini inceliyorum demiştiniz yorumunuz nedir? Ve kamu konutları yönetmeliği bu maddeye göre halen değişmedi neden değişmedi?

        1. Tekrar Merhabalar, evet hatırlıyorum sorunuzu. Konu hakkında gerekli inceleme ve araştırma sürecini tamamladıktan sonra yazının içerisine ekleyeceğim. En erken zamanda paylaşmış olurum.

    1. Merhabalar, kadronuzun bulunduğu okul ya da bağlı olduğunuz ilçe milli eğitim müdürlüğü ile görüşmenizi tavsiye ederim. Gönlünüzce olur umarım…

  15. Merhaba, kamu lojmanında sıra tahsisli olarak oturan engelli memurum, 5 yıl oturma hakkından sonra bunu uzatabilirmiyim bu konuda herhangi bir madde varmı, eğer böyle yönetmelik veya mevzuaat varsa bu konuda yardımcı olabilirmisiniz, şimdiden teşekkür eder iyi günler dilerim.

    1. Öncelikle merhabalar,
      Mevzuatta engellilerin lojmanda sürekli oturmalarına yönelik bir uygulama bulunmuyor. Sıra tahsisli lojmanlarda başvuranlar arasında puanlama yapılmaktadır. Mevzuatta son yapılan değişiklik ile engellilere bu bahse konu puanlama sırasında ek olarak +40 puan verilmektedir. Bu durumda engellileri diğer başvuranlar arasında ciddi düzeyde avantajlı hale getirmektedir.
      Kendinize iyi bakın. Umarım her şey dileğiniz ve istediğiniz gibi olur.