Engelli vatandaşların sahip olduğu sosyal hak ve indirimlerden yararlanmak amacıyla kullandıkları Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Adım Adım Başvuru Süreci hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Tüm detaylar içeriğin devamında iyi okumalar…
Ülkemizde pozitif ayrımcılık kapsamında dezavantajlı guruplara sağlanan haklar bulunmaktadır. Engellilerin sağlanan bu haklardan yararlanabilmesi için engellilik durumlarını gösterir engelli kimlik kartı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, Engelli Bireylere Kimlik Kartı Verilmesine ve Ulusal Engelli Veri Sistemi oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik ile düzenlenmiştir.
İçeriğe tam anlamıyla geçmeden yani bu yazıyı okumaya başlamadan önce daha önce kaleme aldığım yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Böylelikle engelli kimlik kartı ile ilgili tüm her şeyi öğrenmiş olacaksınız.
Engelli Kimlik Kartı Nedir ve Ne İşe Yarar?
Engelli Tanımı
Doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle normal yaşamın gereklerine uymama durumunda olup; korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyacı olan kişiyi’ ifade eder.
Engelli Kimlik Kartı Nedir?
Engelli kimlik kartı nedir? Sorusu aslında bu içeriğin alt başlığı değil. Engelli kimlik kartı nasıl alınır? Şeklinde bir içerik hazırlayınca engelli kimlik kartı hakkında da azda olsa bilgi vermenin doğru olacağını düşündüm.
Engelli kimlik kartı: 12 Mayıs 2023 tarihli ve 32188 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmaşına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik” gereği engellilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere engelli kişilere verilen kimlik kartının adını ifade etmektedir.
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?
Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelendirmesi gerekmektedir.
Engelli bireyin 18 yaşından küçük olması durumunda sağlık kurulu raporunda “Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre Hafif Düzeyde ÖGV (40-49,) Orta Düzeyde ÖGV (50-59), İleri Düzeyde ÖGV (60-69) Çok İleri Düzeyde ÖGV (70-79), Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (80-89), Özel Koşul Gereksinimi Vardır (90-99) ifadelerinden birinin yer alması gerekmektedir.
Engelli bireyin ikamet ettiği il/ilçe Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat edilerek engelliler için kimlik kartı alınabilir.
Bunun yanı sıra, yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı sahibi olan vatandaşlarımız, Engelliler İçin Kimlik Kartı başvurularını e-Devlet kapısı üzerinden yapabilirler.
%40 ve üzeri engelli sağlık kurulu raporu olan vatandaşlarımız 2019 yılı öncesinde verilen sağlık raporlarının güncellenmesi durumunda e-Devlet üzerinden başvuruda bulunmaları halinde, düzenlenen kimlik kartları kişilerin MERNİS’ te/Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri sistemine kayıtlı bulunan adreslerine veya başvuru esnasında beyanda bulundukları adrese iadeli taahhütlü posta ile teslim edilecektir.
Engelli Kimlik Kartı E-Devlet Üzerinden Alınabilir Mi?
Engelli Kimlik Kartı Kaç Günde Çıkar?
Engelli Kimlik Kartı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Engelli kimlik kartı çıkartmak için gerekli belgeler; sağlık raporu aslı ve onaylı örneği, 2 Adet fotoğraf, nüfus
cüzdanıdır.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Adım Adım Başvuru Süreci hakkında anlatımda bulunmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
Engelli kişinin yeni kimlik değişiminde. Engelli kişi tekrar ..heyete girermi .Yoksa girmeden. Kimlik değişirmi
Öncelikle merhabalar, engelli kimlik kartı alımında: Raporunuzda “sürekli” ibaresi bulunuyor ise engelli kimlik kartı başvurusunda bulunabilirsiniz. Konu hakkında en doğru bilgiye Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerinden ulaşabilirsiniz.