Kamu/Özel Sektörde Engelli İşçi Olabilmek İçin İzlenmesi Gereken Yollar

Kamu veya Özel Sektörde Engelli İşçi Olabilmek İçin İzlenmesi Gereken Yollar başlığı altıdna anlatımda bulunmaya çalışacağım.3 dk


95
105 Paylaşım, 95 Beğeni

Kamu/Özel Sektörde Engelli İşçi Olabilmek İçin İzlenmesi Gereken Yolların ne olduğu hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Bir çok engelli, kamu veya özel sektörde çalışmak istiyor. Ancak nereden başlanacağı ya da neler yapılması gerektiği konusunda bilgi eksikliği yaşıyor. Bende bu bilgi eksikliğini gidermek amacıyla bu içeriği oluşturmak istedim.

Ancak bu noktada bu yazıya biraz ara vermenizi istiyorum. Çünkü işinize çok yarayacak olduğunu düşündüğüm Engelliler İçin İş Arama ve İş Bulma Yolları başlıklı yazımı okumanızı istiyorum.

Daha önce kaleme aldığım ve şimdi okumanızı önerdiğim bu yazıyı okuduğunuzda daha anlamlı yol kat edeceğinizi düşünüyorum.

Kamu/Özel Sektörde Engelli İşçi Olabilmek İçin İzlenmesi Gereken Yollar

Engel durumuna göre tüm vücut fonksiyon kayıplarının en az %40’ından yoksun olduklarını, yetkili sağlık kuruluşlarından alacakları engelli sağlık kurulu raporu ile belgeleyen kişiler “engelli” statüsünde kayıt yaptırabilir.

Meslekte çalışma güç kaybı oranı vb. oranlar dikkate alınmamakta olup tüm vücut fonksiyon kaybı oranına bakılmaktadır.

Engelli sağlık raporunda çalışamaz ifadesi yer alıyorsa kişinin engelli kaydı yapılmamaktadır.

Ülkemizde kamu veya özel sektörde engelli işçi olabilmek için, 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi ile sağlanmaya çalışılmaktadır.

Engelli çalıştırma kotası ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz, Engelli Çalıştırma Zorunluluğu ve Engelli İstihdamına Yönelik Bakış Açısı başlıklı içerimide okumanızı tavsiye ederim.

4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi kapsamında 50 veya daha fazla işçi(tarım ve orman işletmelerinde 51 veya daha fazla) çalıştıran özel sektör işyerlerinde % 3 engelli, kamu kurum ve kuruluşlarında ise % 4 engelli ile % 2 eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırılması gerekmektedir.

Engellilerin hangi işlerde çalıştırılıp çalıştırılamaycağı konusunda yardımcı olacağını düşündüğüm daha önce kaleme aldığım yazımı da buraya bırakıyorum. Engelliler Hangi İşlerde Çalıştırılabilir?

Bu arada konumuza dönecek olursak, kamu kurum ve kuruluşlarına engelli istihdamında EKPSS puanı aranmaktadır.

İzlenecek Yol

Yaşadığınız yani ikametgâhınızın bulunduğu yerdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Hizmet Merkezine veya İŞKUR Hizmet Noktalarına şahsen başvurarak ya da İŞKUR resmi internet sayfası üzerinden kayıt olduktan sonra size atanmış olan iş ve meslek danışmanınız ile sürekli iletişim halinde olmak gerekmektedir.

Kamu veya özel sektöre ait açık iş ilanları, www.iskur.gov.tr İŞKUR resmi veb sitesi üzerinde duyurulmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının ortaöğretim ve üstü eğitim düzeyindeki işçi taleplerine başvurabilmek için, EKPSS şartı olduğundan dolayı ÖSYM tarafından gerçekleştirilen merkezî sınavlara girmek gerekmektedir.

Ortaöğretim ve daha yüksek eğitim düzeyindeki normal işçi talepleri ile engelli kariyer meslek taleplerine başvurulabilmesi için EKPSS’den belirli bir puan almak gerekmektedir.

Okuryazar, ilkokul, ortaokul ya da ilköğretim mezunu olanlar ile zihinsel engelliler kamu kurum ve kuruluşlarında işçi olmak için sınava tabi tutulmazlar. Bu kapsamda bulunan ve talep koşullarına duruma uygun başvuranlar, noter huzurunda kura çekimine tabi tutulurlar.

EKPSS ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz daha önce kaleme aldığım EKPSS Nedir? Engelliler Açısından Önemi konulu yazımız da okumanızı tavsiye ederim.

Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Kamu/Özel Sektörde Engelli İşçi Olabilmek İçin İzlenmesi Gereken Yollar ile ilgili anlatımda bulunmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
Beğen Beğen
1
Beğen
İlginç İlginç
0
İlginç
Bilgilendirici Bilgilendirici
1
Bilgilendirici
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Üzücü Üzücü
0
Üzücü
Yusuf TOKMUÇ
Sürekli araştırmayı ve öğrenmeyi misyon, gelişmeyi ve değişimi ise vizyon edinmiş birisiyim. Blogumda engelli ve yakınları başta olmak üzere ilgi duyduğum alanlarda tüm herkesi kapsayacak şekilde içerik üretmeye çalışıyorum. Bildiklerimi ve tecrübelerimi aktarıyorum.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir