Engelli çocuğu bulunan işçilere veya memurlara mazeret izni hakkı var mı? Engelli çocuğu olanlara verilen mazeret izni hakkı Nedir? Çocuğunuz engelli, mazeret izni almak istiyorsunuz şartları nelerdir? Bu ve buna benzer aklınızda bulunan tüm sorulara elimden geldiğince yanıt vermeye çalışacağım.
Gerek sosyal medya üzerinden gerekse Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogum üzerinden bu konu ile ilgili çok fazla soru alıyorum. Bende herkesin yararlanabileceği bir içerik oluşturmak istedim.
Engelli Çocuğu Olanlara Verilen Mazeret İzni Hakkı
En az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı bulunan işçi ve memurların yılda on gün mazeret izni kullanma hakları bulunmaktadır.
Hem memurların hem de işçilerin en az %70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna bağlı olarak ve çalışan anne ya da babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar mazeret izni kullanılabilir.
Önceden sadece devlet memurlarına tanınan engelli çocuğu olan ebeveynlere verilecek mazeret izni hakkı 2015 yılında 4857 sayılı İş Kanunu’na eklenerek artık iş kanunu kapsamında çalışan işçilere de tanınmıştır. Ancak bu izin hakkından yararlanabilmek için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Hadi, gelin şimdi konuyu daha da derinleştirelim. Hem işçi hem de memurlar açısından konuyu tek tek ele alalım.
Engelli Çocuğu Bulunan İşçilere Verilecek Mazeret İzni
4857 sayılı İş Kanunu gereği çocuğun en az %70 oranında engelli olması kaydıyla, engelli çocuğun anne veya babasına bir yıl içerisinde 10 günlük mazeret izni hakkı verilebilmektedir. Bu iznin kullanılabilmesi için anne ya da babanın her ikisinin de çalışıyor olması gerekmektedir. Engelli çocuğun anne ya da babasına 10 günlük mazeret izni sırasında, işçinin ücretinden kesinti yapılmamaktadır.
Engelli çocuğu olanlara verilen mazeret izin hakkı, işçiler için olan kısmı 4857 Sayılı İş Kanunu ile teminat altına alınmıştır. Bahse konu kanunun tam metni aşağıdaki gibi…
Mazeret izni
Ek Madde 2 – (Ek: 4/4/2015-6645/35 md.)
“İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
İşçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.” Şeklinde ifade edilmektedir.
Engelli Çocuğu Bulunan Memurlara Verilecek Mazeret İzni
Engelli çocuğu bulunan memurlara verilecek mazeret izni hakkı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile garanti altına alınmıştır.
“Mazeret İzni” başlıklı 104. – E) (Ek: 20/2/2014 – 6525/7 md.)
“Memurlara; en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması hâlinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar mazeret izni verilir.” Denilmektedir.
Engelli çocuğu olanlara verilen mazeret izni hakkında gerek iş kanunu ve gerekse devlet memurları kanunundayer alan ilgili maddelere yer vermeye çalıştım.
İlgi mevzuat çerçevesinde:
İlgili kanun maddelerinde “verilir” ifadesi kullanıldığından dolayı bu 10 günlük engellilik durumuna bağlı mazeret izni amirin takdir hakkına bağlı olmadığını düşünüyorum.
Ayrıca, bu izni kullanabilmek için çocuğun en az yüzde 70 oranında engelli olması ya da süreğen hastalığının bulunması gerekmektedir. Engellilik oranı ise raporla belirtilmesi gerekiyor.
Ancak süreğen hastalıklara ilişkin açık bir düzenleme bulamadım. Resmi kaynaklara göre “Bireyin günlük yaşamında çeşitli etkinliklere katılımını sınırlandıran tıbbi problemler nedeniyle sürekli tedavi ve bakıma ihtiyacı olması durumlarına da süreğen hastalık (sağlık yetersizlikleri) denir.” Şeklinde ifadeye rastladım. Astım, kanser, lösemi, epilepsi gibi hastalıklar süreğen (kronik) hastalık olarak kabul edilmektedir.
Yazımı sonlandırmadan önce şunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Bu izin çalışan ebeveynlerden sadece biri tarafından, yani her iki eş de çalışıyorsa, ya anne ya baba tarafından kullanılabilir. Anne ve baba bu 10 günlük izni kendi arasında bölüşemez ve paylaşamaz.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Engelli Çocuğu Olanlara Verilen Mazeret İzni Hakkı konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum