Birçok kamu kurum ve kuruluşunda çalışan engelli personel bulunmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında engelli olarak çalışan Devlet Memurlarının tayin hakkı bulunmaktadır. Bu içeriğimde Diyanet İşleri Başkanlığı Engelli Personel Tayin Hakkı ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Detaylar yazının devamında…
Diyanet İşleri Başkanlığı Engelli Personel Tayin Hakkı konusuna tam anlamıyla geçmeden önce tüm kamu kurum ve kuruluşlarının engelli memur tayinleri ile ilgili yönetmeliklerinde değişiklik yapmalarına sebep olan amir hükmündeki kanun maddesinden bahsetmek istiyorum.
Engelli Memurların Tayin Hakkı
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 72. Maddesi (Ek fıkra: 6/2/2014 – 6518/10 md.) “İlgili mevzuatı uyarınca verilecek rapora göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılır. ”
Mevzuata bu hükmün eklenmesinin ardından tüm kamu ve kurum ve kuruluşları kendi iç yönetmeliklerinde değişikliğe giderek bünyelerinde engelli olarak çalışan personele tayin hakkı verilmiştir.
Bu konu hakkında tüm detayları ele aldığım içeriğimi okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü konunun kafada daha netleşmesi için aşağıda linkini paylaştığım bu içeriğin okunması önem arz etmektedir.
Engelli Memurların Tayini Hakkında
Diyanet İşleri Başkanlığı Engelli Personel Tayin Hakkı
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 72.Maddesine eklenen engellilik durumuna bağlı yer değiştirme hakkı doğrultusunda tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından sırasıyla bünyelerinde çalışan engelliler için atama ve yer değiştirme yönetmeliklerinde değişiklikler yapmaya başladılar.
Diyanet İşleri Başkanlığı da bu noktada Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine ekleme yapmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ilgili maddelerine aşağıya aktarıyorum.
Mazeret sebebiyle yer değiştirme başlıklı Madde 38 – (1) “Aşağıda belirtilen mazeretlerin belgelendirilmesi halinde, yer değiştirme isteğinde bulunanların atamaları yapılabilir:
a) Sağlık mazeretine bağlı yer değişikliği: Memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirenler, tedavisinin yapılabileceği en yakın il veya ilçeye atanabilir.”
Engellilik durumuna bağlı yer değişikliği başlıklı Madde 39 – 1) “İlgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir.
2) Bu kapsamdaki talepler bu Yönetmelikte yer alan kısıtlayıcı hükümlere tabi olmaksızın Başkanlığın kadro imkânları ve teşkilat yapısı dikkate alınarak karşılanır ve bu haktan bir defadan fazla yararlanılamaz.*
3) Memurun kendisinin veya birlikte yaşadığı eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının engellilik durumunun tedavisi sebebiyle yer değişikliğini talep etmesi halinde, yer değiştirme suretiyle atama yapılacak yerin, memurun ve bu fıkra kapsamındaki yakınlarının engellilik durumuna uygun olması esastır.
4) Engellilik durumu devam ettiği sürece isteği dışında memurun yeri değiştirilmez. Engellilik durumu ortadan kalkan memurlar hakkında bu Yönetmelikte yer alan diğer hükümler uygulanır.
* Açıklama: Yönetmelik metninde “bu haktan bir defadan fazla yararlanılamaz” ifadesi geçmektedir. Ancak, bu ifade Genel Yönetmelik olan Devlet Memurlarının Yer Değiştirmesi Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik metninden Danıştay kararı ile çıkartıldığından ve Yönetmeliğin, Genel Yönetmeliğe uygun olması şartı olduğundan, engelli memur, bir defadan fazla yer değişikliği isteyebilir.
İlgili Danıştay kararlarına ve diğer tüm detaylara yine daha önce kaleme aldığım engelli memurların tayini hakkında içeriğimden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca işinize yarayacağını düşündüğüm engelli memur tayini ile ilgili daha önce kişisel blogumda ele aldığım diğer yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Diyanet İşleri Başkanlığı Engelli Personel Tayin Hakkı ile ilgili anlatımda bulunmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
Merhaba ben diyanet işleri başkanlığına EKPSS den atandım ve bir yılım doldu.Ben V.H.K.İ (Veri Hazırlama Ve Kontrol İşletmenliği )Sınavına girersem ve Unvanım Değişirse Engelli Memurluk haklarından mahrum kalır mıyım? bu soruma acil cevap yazabilirseniz sevinirim teşekkür ederim
Öncelikle merhabalar, sorunuzu unvan değiştirsem engelli haklarından yararlanabilir miyim? Şeklinde anlıyorum. Buna göre cevap veriyorum. Hangi unvanda olursanız olun. Engelli haklarından yararlanabilmek için %40 ve üzerinden tanımlanmış engelli sağlık kurulu raporunuzun olması yeterli diyebilirim.
Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…
S.a hocam. Ben devlet hava meydanları işletmesinde Diyarbakır havalimanında memurum.
Eşim Mart 2024 de Diyanete Kur’an kursu öğreticisi olarak Muş Korkut ilçesine atandı.(3+1 E tabi)
Benim yüzde 60 engelli raporum var. Ben bu rapor ile yeni atanan eşimi Diyarbakıra tayinini/geçici görevini vs isteyemez miyim? Diyanet bu konuda ne kadar yardımcı olur
Merhabalar, öncelikle yani atama için tebrik ederim.
Sorunuza gelecek olursak: İlk atamalarda bazı bakanlıklar daha göreve başlamadan önce engellilerin istedikleri yerde başlamaları için dilekçe alıyorlar. Eğer daha göreve başlamadı ise eşiniz, bu durumu sorabilirsiniz. Ama göreve başladıysa “adaylığı kalktıktan sonra” diyebilirler. Niye hep koşullu cümleler kuruyorum. Çünkü engelli tayin sürecinde bakanlıklar arasında halen farklılıklar bulunuyor. Benim tavsiyem öncelikle engellilik ve aile birliği mazeretlerini dile getirerek eşinizin bulunduğu kurum ile iletişime geçmeniz. Başta iletişim yolunu tercih etmeniz.
Her şeyin gönlünüzce olması umuduyla…
Bu mevzuat diyanetişleri baskanlığınıñ mevzuatımı benim %46 sürekli engelli raporum var
Öncelikle Merhabalar, yazının içerisinde konu hakkında detaylı anlatımda bulunmaya çalıştım. Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine yazı içerisinde yer alan linkten ulaşabilirsiniz…