CİMER nedir, CİMER başvurusu nasıl yapılır, CİMER başvuru sorgulama kaç günde sonuçlanır? Bu ve buna benzer birçok sorunun yanıtını E-Devlet Üzerinden CİMER Başvurusu ve Sorgulama başlıklı içeriğimin devamında bulabilirsiniz. Okumaya devam…
E-Devlet Üzerinden CİMER Başvurusu ve Sorgulama
Vatandaş olarak hepimiz hayatın içerisinde sorunlar yaşıyoruz. Bazen öyle anlar oluyor ki, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kimi nereye şikayet edeceğimizi, teşekkürümüzü ya da isteklerimizi nereye yapacağımızı bilemiyoruz. Hitap edeceğimiz kurumu ya da kişiyi bulsak. Bazen sinirden bazen ise özgüven eksikliğinden dolayı konuşamıyoruz ya da konuşmak istemiyoruz.
İşte bu noktada CİMER önemli bir rol üstleniyor. Tüm vatandaşlara hak temelinde eşitlik ve kolay başvuru imkanı sağlıyor.
CİMER Nedir?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi yani kısaca CİMER’i, tüm vatandaşların çeşitli konularda şikâyet ve önerilerini yazabilecekleri bir sistem olarak tanımlayabilirim.
Diğer bir deyişle…
CİMER, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi” ifadesinin kısaltmasıdır. Anayasa tarafından güvence altına alınan dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkının kullanımını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuş bir halkla ilişkiler uygulamasıdır.
CİMER, dilekçe ve bilgi edinme haklarının kullanımının yanı sıra “katılımcı yönetim” anlayışı çerçevesinde kamu politikalarına yönelik her türlü görüş ve öneriyi de iletebileceğiniz bir platformdur.
CİMER Başvurusu Nasıl Yapılır?
1) www.cimer.gov.tr veya e-Devlet kapısı www.turkiye.gov.tr adreslerini kullanarak
2) ALO 150 telefon hattını arayarak
3) İletişim Başkanlığına gönderilmek üzere mektup ve faks göndererek
4) Cumhurbaşkanlığı, Bakanlık, Valilik ve Kaymakamlıklarda oluşturulan halkla ilişkiler bürolarına şahsen müracaat ederek başvuru yapabilirsiniz.
Adım Adım CİMER Başvurusu
CİMER başvurularını resmi CİMER ana sayfası üzerinden yapabileceğiniz gibi E-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz.
CİMER ana sayfası adresi üzerinden kolaylıkla başvuru yaparken; T.C Kimlik Numarası, Ad-Soyad, Doğum Tarihiniz, Kimlik Seri No, Cep Telefonu bilgileriniz istenecek.
İstenilen bu bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra başvuru sayfasına ulaşacaksınız. Buradan istenilen konu hakkında istek ve şikâyetlerinizi yazarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Hiçbir şekilde bu bilgileri girmeden de E-Devlet üzerinden girerek de başvuru yapabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey. E-Devlet üzerinden CİMER başvuru ekranına ulaşabilmek için E-Devlet iki aşamalı doğrulamayı aktif hale getirmeniz gerekmektedir.
E-Devlet İki aşamalı giriş pasif ise E-Devlet üzerinden CİMER başvurusu ekranına ulaşmanız kesinlikle mümkün olamayacak.
CİMER Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?
CİMER’e internet ortamında yaptığınız başvurularda, size bir başvuru takip sayısı verilir ve e-posta adresinize başvurunuzun alındığı bilgisi gönderilir. cimer.gov.tr veya e-Devlet üzerinden “Başvuru Sorgulama” ekranı üzerinden başvuru takibinizi yapabilirsiniz.
Ayrıca CİMER çağrı merkezini (0312 590 20 00 / 0) arayarak da başvurunuzun durumunu öğrenebilirsiniz.
Adım Adım CİMER Başvurusu Sorgulama
CİMER başvurunuz ile ilgili güncel durumu sorgulamak isterseniz CİMER’in resmi sayfasından ya da E-Devlet kapısı üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.
CİMER resmi ana sayfasındaki başvuru sorgula bölümünde yer alan istenen bilgileri girerek sorgulama işlemi yapılabilir. Başvuru için istenen bilgiler;
T.C Kimlik Numarası, Ad-Soyad, Doğum Tarihiniz, Kimlik Seri No, Cep telefonu
Bu bilgileri girdikten sonra onay kodu gönder butonuna basın ve sorgulamayı yapın.
CİMER resmi internet sitesi yanı sıra E-Devlet kapısı’ndan da sorgulama yapılabilir. Bunun için;
- turkiye.gov.tr adresine giriş yapın.
- Kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme giriş yapın.
- Giriş yaptıktan sonra arama yerine “CİMER Başvuru Sorgulama” yazın.
- “CİMER Başvuru Sorgulama” sekmesine tıkladıktan sonra başvurunuz ile ilgili bilgilere ulaşacaksınız.
Başvuru sorgulama ekranında şu bilgiler yer almaktadır.
- Önceki başvurularınızın tarih ve saatleri görüntülenir.
- Başvurunuza atanmış olan numara belirtilir.
Başvuru detaylarını görmek için ilgili başvurunun yanındaki “Detay” butonuna tıklayın. Bu bölümde başvuru metni, türü ve tarihi gibi ayrıntıları görebilirsiniz.
CİMER Başvurum Ne Zaman Cevaplanır?
1) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında yapılan istek ve şikâyet başvurularına cevap verme süresi 30 gündür.
2) 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılan başvurulara cevap verme süresi 15 iş günüdür. Gerekli durumlarda başvuru sahibine bilgi verilmesi şartıyla bu süre 30 iş gününe kadar uzatılabilmektedir.
CİMER hakkında her türlü bilgiye 50 Soruda CİMER kitapçığından ulaşabilirsiniz…
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: E-Devlet Üzerinden CİMER Başvurusu ve Sorgulama ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
0 Yorum