Belediyede Engelli Olarak Çalışıyorum. Engelli Tayin Hakkından Yararlanabilir Miyim? Üniversitede Engelli Olarak Çalışıyorum. Engelli Tayin Hakkından Faydalanabilir Miyim? Şeklinde gerek mail adresim üzerinden gerek whatsapp üzerinden gerekse sosyal medya hesaplarımdan çok fazla soru alıyorum.
%85-100 arasında görme engelli-az gören birisiyim. Uzun yıllardır, Devlette engelli olarak çalışıyorum. Şuan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı taşra teşkilatında Şef olarak görev yapıyorum. Engelliler başta olmak üzere tüm herkesi kapsayacak şekilde içerikler üretmeye çalışıyorum.
Bu kapsamda daha önce kaleme aldığım Engelli Memurların Tayini Hakkında ve MEB Engelli Çalışanlarına İl Dışı ve İl İçi Tayin Hakkı yazıları çok okunması yani değerli okurlarım tarafından karşılık bulması sonucunda bir çok kanaldan soru alıyorum. Bu soruları elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum.
Ancak, son dönemlerde belediyede engelli olarak çalışıyorum. Engelli tayin hakkından yararlanabilir miyim.? Şeklinde çok soru aldım.
Bende işin açığı bu soruyu blogumda Belediyede Engelli Olarak Çalışıyorum. Engelli Tayin Hakkından Yararlanabilir Miyim? başlığı altında herkesin yararlanabileceği şekilde yanıtlamak istedim. Akıllarda bulunan soru işaretlerini gidermek istedim.
Not olarak belirtmeden geçmek istemiyorum. Bu yazının tamamını okumadan önce kesinlikle daha önce kaleme aldığım yukarıda da başlık ve link bıraktığım yazıları okumanızı tavsiye ederim. Engelli memurların tayin hakkı ile ilgili tüm detaylar yani İşin temeli o yazılarda desem yanlış olmaz.
Engelli Tayin Hakkı
Bilindiği üzere engellilerin istihdamı “Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik” hükümleri gereği EKPSS ile gerçekleştirilmektedir. Bu yönetmelik çerçevesinde EKPSS ile atanası gerçekleştirilen engelli çalışanların önemli bir çok hakları bulunmaktadır. Bu hakların en önemlilerinden birisi de engelli memurların tayin hakkı diyebilirim.
Devlet Memurları Kanunu 72 .Madde:
(Ek fıkra: 6/2/2014 – 6518/10 md.) “İlgili mevzuatı uyarınca verilecek rapora göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılır.”
Devlet Memurlarının Yer Değiştirmesi Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin Engellilik Durumuna Bağlı Yer Değişikliği:
EK MADDE 3- İlgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir.
Bu kapsamdaki talepler bu Yönetmelikte yer alan kısıtlayıcı hükümlere tabi olmaksızın kurumların kadro imkânları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak karşılanır ve bu haktan bir defadan fazla yararlanılamaz.
Memurun kendisinin veya birlikte yaşadığı eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının engellilik durumunun tedavisi sebebiyle yer değişikliğini talep etmesi halinde, yer değiştirme suretiyle atama yapılacak yerin, memurun ve bu fıkra kapsamındaki yakınlarının engellilik durumuna uygun olması esastır.
Engellilik durumu devam ettiği sürece kurumlarca isteği dışında memurun yeri değiştirilmez. Engellilik durumu ortadan kalkan memurlar hakkında bu Yönetmelikte yer alan diğer hükümler uygulanır.”
GEÇİCİ MADDE 5– Kamu kurum ve kuruluşları bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde yönetmeliklerini bu Yönetmeliğe uygun hale getirirler. Bu süre içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarının yönetmeliklerinin bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
Engelli Memurların Tayini Hakkında Yönetmelik içeriğine ulaşmak için tıklayınız.
Engelli memurların tayini ile ilgili mevzuat bilgisini aktardıktan sonra son dönemlerde sıkça aldığım soruyu yanıtlamak istiyorum.
Belediyede Engelli Olarak Çalışıyorum. Engelli Tayin Hakkından Yararlanabilir Miyim?
Uzun uzun anlatımda bulunmadan önce, sorunun yanıtını vererek açıklamalarda bulunmak istiyorum. Evet, belediyelerde çalışan engelli memurlar da engellilikten kaynaklı tayin talebinde bulunabilirler.
Ancak, belediye ve üniversite gibi kamu kurumlarında çalışan engelli memurların bilmesi gereken bir kaç nokta var. Kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Belediyede Engelli Olarak Çalışıyorum. Engelli Tayin Hakkından Yararlanabilir Miyim? sorusunu yanıtlamaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
Belediyelerde çalışan engelliler, başka il belediyelerine engellilikten kaynaklı tayin talebinde bulunamazlar. Belediyelerin her biri ayrı birer kamu kurum ve kuruluşu olmaları sebebiyle birbirleri arasında ancak kurumlar arası geçiş yapılabilir. Kurumlar arası geçişlerde ise engellilere yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır.
Belediye ve üniversite gibi kurumlarda çalışan engelli memurlar, belediye ve üniversitelerin kendi teşkilatı içerisinde ancak tayin talebinde bulunabilirler.
Örneğin: Adana ……….. Üniversitesi Merkez Kampüsünde çalışan bir engelli memur, çalıştığı üniversitenin bağlı bulunduğu herhangi bir İlçe Meslek Yüksek Okuluna tayin isteyebilmektedir.
Belediyeler için de bir örnek ile somutlaştırmak gerekirse: …… Büyükşehir Belediyesinde çalışan bir engelli memur, çalıştığı Büyükşehir Belediyesine bağlı herhangi bir ilçe teşkilatına tayin isteyebilir.
Bundan dolayı KPSS, EKPSS gibi memuriyete alım sınavları sonucuna göre tercih yaparken sürekli söylenen bir cümle var. Çakılı kadro tabiri, işte o çakılı kadro tabiri tam da bu kamu kurum ve kuruluşları için söylenmiş bir cümle.
Peki, Belediyeye Engelli Olarak Atandım. Başka Bir İl Belediyesine Tayin Nasıl Alırım?
Bu soruya da kısa ve net bir cevap vererek yazıma son vermek istiyorum. Eğer …….. Büyükşehir Belediyesinde çalışıyor. Bir başka ilde bulunan …… Büyükşehir Belediyesine tayin talebinde bulunmak istiyorsanız.
Bu noktada yapılabilecek tek bir şey var. Gitmek istediğiniz kurumun muvaffakat vermesini beklemek diyebilirim. Çünkü, bu ve benzer taleplerin tamamı kurum amir ve yöneticilerinin takdirine dayalı olduğunu söyleyebilirim.