Beden Dili Nedir? İş Yaşamında Beden Dilinin Önemi

Beden dili nedir? İş yaşamında beden dilinin önemi hakkında edindiklerimi ve bildiklerimi anlatmaya çalıştım. İyi okumalar... 4 dk


70
81 Paylaşım, 70 Beğeni

“Ne söylediğiniz değil; nasıl söylediğiniz önemlidir.” Bazen öyle anlar vardır ki, konuşmaya dahi gerek yoktur. Çünkü o an bedenimiz bizim yerimize konuşuyordur. Peki, beden dili nedir? İş yaşamında beden dilinin önemi nedir? İşte bu içeriğimde bu başlıkları ele alacağım. Edindiklerimi ve bildiklerimi paylaşacağım.

İnsanlar konuşarak anlaşmayı geliştirmeden önce, beden dilleriyle anlaşırlardı. Beden dili insanların ilk anlaşma yöntemi ve ilk dili olmuştur. Her dönemde insanlar, beden dilleri ile duygularını, düşüncelerini, isteklerini, ihtiyaçlarını ve ruhsal zenginliklerini başka insanlarla paylaşmışlardır. Konuşma ve yazma beden dilinden çok sonra ortaya çıkmıştır. Beden dili insanlık tarihi açısından en eski iletişim aracımızdır.

İnsanların hareketleri kelimelerden daha fazla konuşur, daha çok şey ifade eder.

Beden Dili Nedir?

Beden dili nedir? sorusunun Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğünde ki karşılığı “Duygu ve düşüncelerin yüz ifadesi, beden duruşu vb. yollarla anlatıldığı iletişim biçimi, vücut dili.”

Yaptığım araştırmaların sonucunda, beden dilini en genel anlamda: vücut duruşu, jestler, mimikler, yüz ifadeleri ve göz hareketlerinden oluşan zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenen sözel olmayan İletişim türü olarak ifade edebilirim.

insanların birbirleriyle olan iletişiminin sadece %7’sini anlık kullanılan kelimeler oluşturuyor. %93’ünü ise kelimelerin anlamını pekiştiren, derinleştiren ve anlamına anlam katan ses tonu, yüz ifadeleri ve bedensel hareketler oluşturuyor.

1950’lerde vücut dili ile ilgili önemli bir araştırma yapıldı. Bu araştırmanın öncü araştırmacısı olan, Albert Mehrabian, mesajın toplam etkisinin yaklaşık %7’sinin sözel yani yalnızca kelimelerden oluştuğunu tespit etti. %38’inin ses tonu ve %55’inin ise sözel olmayan yani beden dili sinyallerinden olduğunu ortaya koydu.

Antropolog Ray Birdwhistell, sözel olmayan iletişimi “kinesic” olarak tanımladığı orijinal bir çalışmanın öncülüğünü yapmıştır. Birdwhistell, insanlar arasında gerçekleşen sözsüz iletişim oranıyla ilgili benzer tahminlerde bulunmuştur. Ortalama bir insanın günde yaklaşık on ya da on bir dakika konuştuğunu ve ortalama cümlenin yalnızca 2,5 saniye sürdüğü konusunda tahminlerde bulunmuş, Mehrabian gibi, yüz yüze iletişimin sözlü bileşeninin %35’den az olduğunu ve iletişimin %65’inden fazlasının sözsüz yapıldığını keşfetmiştir.

Beden dili nedir? sorusunu yanıtlayabildiğimi düşünüyorum. Cevabını ortaya koyduğum beden dili, gerçekten insanlar açısından her alanda, her ortamda, her durumda önemli.

İş Yaşamında Beden Dilinin Önemi

İş Yaşamında Beden Dilinin Önemi
İş Yaşamında Beden Dilinin Önemi

İnsanlar, ilkel topluluklarda karşılıklı anlaşmanın yolunu insanın doğası gereği beden hareketleriyle sağlamıştır. Yani beden dili insanlığın kullandığı ilk dil desek yanılmış olmayız.

Yukarıda beden dili nedir? sorusuna yaptığım açıklamalardan anlaşılacağı üzere karşı tarafta konuşmaktan ziyade halen vücut dilimiz çok daha etkili diyebilirim. Siz ne doğru söylemeye çalışırsanız çalışın. Yalan, vücut diliniz ile ele verir sizi…

Eğer beden dilinin ne odluğunu ve iş yaşamında beden dilinin etkisini merak etmiş ve buraya kadar da okumuşsanız, size faydalı olacağını düşündüğüm iki yazımın linkini de aşağıya bırakacağım.

İş ve Sosyal Yaşamda Kişisel İmaj başlıklı yazımı da okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca bu noktada yine daha önce kaleme aldığım İş Yerinde Özgüven Sahibi Olmak başlıklı içeriğimi de inceleyebilirsiniz.

Diyelim ki, herhangi bir işiniz için bir iş yerine müracaata gittiniz. İşsizsiniz bir iş arıyor da olabilirsiniz ya da çalışma yaşamı içerisinde bir yerde çalışıyorsunuz. İnanın, hangi tarafta olursanız olun. Beden dilini kullanabilen insanlar her daim fark ediliyorlar.

Herhangi bir işiniz için bir işyerine başvuruya, şikayete gittiniz. Giyinimi,  hareketleri, saçı, sakalı kısaca bir tertip ya da düzen içinde olmayan birine yönelir misiniz? Bence de hayır, insan gittiği yerde bir düzen arıyor.

Düşünün, işiniz yok ve iş arıyorsunuz. Başvuru yaptığınız bir yerden de çağırıldınız.  Ne kadar bilgili olursak olalım maalesef önce karşı taraf ilk izlenimimizden etkileniyor. İşe alıp ya da almaması ile ilgili kararda önemli  bir ipucu ediniyor.

Bir işe alım yapacaksınız. Karşınıza gelen adayı anlatıyorum. Omuzlar düşük, pejmürde bir kıyafet, kapalı bir oturuş, ellerin-kolların nerede duracağını bilememe hali, sürekli saatini bakıp, saatin kaç olduğunu kontrol etme çabası içinde olan birisini işe alır mıydınız? Dürüst olun. Bence de hayır.

İş yaşamında beden dilinin önemi çok fazla; kendine dikkat etmeyen, duruşu ve hareketlerini önemsemeyen, bedenine ve vücuduna önem vermeyen insanların iş başarısı dahi ciddi düzeyde olumsuz olarak etkileniyor.

Kişisel gelişimine önem veren insanlar, her zaman her ortamda olduğu gibi iş yaşamı içerisinde de hızla fark ediliyorlar.

Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Beden Dili Nedir? İş Yaşamında Beden Dilinin Önemi konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
Beğen Beğen
5
Beğen
İlginç İlginç
0
İlginç
Bilgilendirici Bilgilendirici
5
Bilgilendirici
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Üzücü Üzücü
0
Üzücü
Yusuf TOKMUÇ
Sürekli araştırmayı ve öğrenmeyi misyon, gelişmeyi ve değişimi ise vizyon edinmiş birisiyim. Blogumda engelli ve yakınları başta olmak üzere ilgi duyduğum alanlarda tüm herkesi kapsayacak şekilde içerik üretmeye çalışıyorum. Bildiklerimi ve tecrübelerimi aktarıyorum.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir