Başarı nedir.? Başarı nasıl sağlanır.? Nasıl başarılı olunur.? Başarılı olmak için ne yapmalı.? 10 adımda başarının sırrı, başarılı olabilmenin 7 altın kuralı…
İnternete girin, arama motorları üzerinden bir araştırma yapın. Yukarıda yazdığım cümlelere benzer bir çok konu başlığı göreceksiniz.
Araştırma yaptığınızda göreceksiniz. Hemen hemen hepsi birbirinin kopyası içerikler, neredeyse hepsinin içi boş, sırf web sitelerine ziyaretçi çekmek için atılmış başlıklar, yazılan başlıklar ile uyuşmayan içerikler, günümüzde en sık karşılaştığımız modern Dünyanın “sen istersen başarırsın” propagandaları ile dolu yazılar…
Bu tarz içerikler, iyice konunun anlaşılmasını zor hale getiriyor. Aynı zamanda bu durum içi boş bir şekilde gaza gelmiş bir çok insan topluluğunun türemesine sebep oluyor.
Biraz sert oldu. Farkındayım, maalesef böyle…
Başarının insan için çok önemli olduğunu biliyorum. Ancak, başarı nedir.? Bunu gerçekten iyi anlamadan ve kavramadan bir tavır içerisine girersek daha mutsuz olunacağını düşünüyorum.
Son dönemlerde kişisel gelişim alanı popüler hale gelmeye başladı. Bununla birlikte bir çok hareket, cümle, tavır hayatımıza girmeye başladı. İşte, bunların en başında “sen istersen başarırsın”, “sen yaparsın” tarzında cümlelerin yer adlığını söyleyebilirim.
Başarı, öyle her istediğinizi yapabildiğiniz bir şey değil. İstesek de başaramayacağımız şeyler var, umutlu olalım derken şuursuz olmaya gerek yok. Ayrıca her şeyi de başarmak zorunda değiliz.
Başarı Nedir?
Başarı, Zengin olmak mıdır?
Ya ünlü olmak?
Büyük bir iş adamı olmak?
Genel müdür düzeyinde üst yönetici mi olmak?
Dünyanın en iyi futbolcusu, atleti mi olmak?
Sınavda Türkiye birincisi veya derece mi yapmaktır?
Kısaca başarılıyım demek için mutlaka büyük şeyler mi yapmalıyız?
Ben kesinlikle böyle olmadığını düşünüyorum. Başarı bazen ehliyetini yeni almış birisi için aracı kullanabilmektir. Bazen iş yerinde verilen işi yerine getirebilmektir. İşi tamamlamaktır.
Ben öyle insanlar gördüm ki, çok iyi üniversiteden mezun, çok iyi bir bölüm bitirmiş ancak, değişen koşullara ayak uydurmakta zorlanıyor. Sizce böyle bir kişi başarılı bir insan mı?
Hadi, gelin. Başarının TDK (Türk Dil Kurumu) göre tanımına bakalım.
Başarı : (isim) Başarma işi, muvaffakiyet
Başarmak : (-i) Bir işi istenilen bir biçimde bitirmek, muvaffak olmak
Peki, bir işi kime göre? neye göre? istenilen bir şekilde yaparsak muvaffakiyet sağlarız. Bunun cevabı yok. Ben bu noktada başarının kişisel bir şey olduğunu düşünüyorum. Sizin kendinizi başarılı hissetmeniz yeterli. Çünkü, başarının ortak bir tanımı yok. Genel geçer bir ifade biçimi yok.
Benim gözümde başarı, değişen koşullara ne kadar adapte olabildiğindir.
Peki, Başarı Nasıl Sağlanır?
Başarı bazen konu bazlı, bazen hedef bazlı olurken bazen de bireysel veya kurumsal bazlı olabilir. Bundan dolayı başarının göreceli olduğunu, ortak bir tanımının olmadığını ifade etmiştim.
Buna göre aşağıda bizzat gözlemlerim sonucunda elde ettiğim ve bir kısmını ise deneyimlediğim unsurlardan bahsetmek istiyorum.
1-Değişen koşullara adapte olabilmektir.
Ünlü filozof Herakleitos’un da değişim anlayışında olduğu gibi; değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Günümüzde her şey o kadar hızlı değişim içerisinde ki yetişmek kolay değil. Sadece tgeknoloji değil, her alan için bunun geçerli olduğunu söyleyebilirim.
İşte benim için başarı: değişen koşullara ne kadar adapte olabildiğindir.
2-Kendi kendini idame edebilmektir.
Kendini kendini idame edebilmek benim bu hayatta en önemsediğim konulardan birisi diyebilirim. İnsanoğlu yaşı kaç olursa olsun 7’den 70’e her kesin öyle ya da böyle kendini bir şekilde idame edebiliyor olması gerekiyor.
3-Değerleri unutmamaktır.
Bir öğrenci düşünün okulunda birinci, sınavlarda en yüksek puanı alıyor. Gayet güzel değil mi? Durum kulağa ne kadar hoş geliyor. Değil mi?
Bu durumlara sahip bir öğrenci baktığınızda başarılı bir öğrenci ancak ben işte, burada değerleri de başarı kadar önemsiyorum.
“Değerler derken ne diyorsun? Yusuf hocam.” Hemen anlatıyorum.
Otobüslere bakın. Ayakta yolculuk yapan bir sürü ileri yaşta insanlar. Otobüslere bakın. Bir sürü cam kenarında kulaklığını takmış her şeyden kendini soyutlamış bir sürü genç…
Ben öyle bir şey istiyorum ki, öğrenci hem okulunda başarılı olsun hem de otobüste giderken büyüklerine yer versin, Elinde ağır bir yükü olan amcaya ve teyzeye yardım etsin. Kapıdaki güvenliğe ismiyle hitap edebilsin.
Çok şey istemiyorum değil mi?
4-Sürdürülebilir Olması
Gerek küçük gerekse büyük tüm işlerinizi istenilen şekilde bitirebilmek için kısaca başarabilmek için başladığınız heyecanı sürdürebilmek önemli diye düşünüyorum. Başlanılan bir işi aynı şevk ve istekle devam ettirmezsek sonuçlanması o işin bitmesi eziyete dönüşecektir.
5-Bahane ve mazeret üretmemek
“Başarılı insanlar mazeret üretmezler.” Yaptıkları iş yanlış da olsa eksik de olsa arkasında durular. Sorumluluk alırlar. Kesinlikle mazeret üretmezler.
Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Başarı Nedir.? Başarı Nasıl Sağlanır? konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.
Başarı için yaptığınız stemi anlıyorum. Birde şunu söylemek istiyorum. Çok güzel bir anlatım olmuş….
Yorumunuz için teşekkürler…