Artık Diploma Yeterli Değil, 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Şart!

İşe Alım Kriterleri Değişti. Üniversitelerin verdiği eğitim ile piyasa beklentileri uyuşmuyor. İnanın artık diploma yeterli değil, 21. Yüzyıl yetkinlikleri şart.! 4 dk


80
90 Paylaşım, 80 Beğeni

Bugün, geldiğimiz noktada istihdam için sadece diplomanın yeterli olmadığını söyleyebilirim. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde verilen eğitimlerin akademik anlamda sektörün ihtiyaç duyduğu beklentileri karşılamıyor. Bundan dolayı artık sadece diploma yeterli değil, 21. Yüzyıl yetkinlikleri şart.!

“21. Yüzyılın cahilleri okuma yazma bilmeyenler değil, öğrenmeyen, öğrendiği yanlışlardan vazgeçmeyen ve yeniden öğrenmeyenler olacak” Alvin Toffler.

Zaman değişiyor. Değişen koşullara hızlıca adapte olmamız gerekiyor. Yapılan bir araştırmada: alınan lisans diplomalarının 10 yıl öncesine göre çok daha az değerli olduğunu ortaya koyuyor.

İşte bu içeriği yazarken amacım tamamen öğrencilerin, işe girecek adayların hatta çalışanların ilgisini çekmek ardından onlarda ufak da olsa bir farkındalık oluşturmak.

Artık Diploma Yeterli Değil, Neden?

Dünyaca ünlü büyük şirketlerin işe alımlarda artık mezuniyet şartı aramadıklarını biliyor musunuz?

“Nasıl yani” dediğinizi duyar gibiyim. Sabırsızlanmayın, hemen anlatıyorum.

Nasıl ki, kendi başına ehliyet arabayı ya da herhangi bir makineyi sürmeniz için yeterli değilse, bir iş için de diploma kendi başına yeterli değil.

KPMG şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre: “İşe alım kriterli değişti.” yapılan bu araştırmanın bir bölümünü aynen aktarıyorum.

-İşveren tarafında da durum karışık. Ekonomik değişim hızlandıkça, endüstri üniversitelerden gelen yeni mezunları eğitmek yerine işe hazır insanları tercih ediyor. Birçok işveren; üniversitelerin doğrudan öğretmediği sosyal beceriler, duygusal zeka, takım çalışması, iletişim ve zaman yönetimi gibi kriterlere sahip adayları tercih ediyor.

-İngiltere’de yüksek öğrenim gören her beş kişiden birinin maliyetinin, gelecekte kazanılacak paranın altında kalacağı hesaplanıyor. Yani bu para üniversite eğitimine harcanmasaydı bu öğrencilerin mali durumları daha iyi olacaktı.

-İngiltere’de 2020’de yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 61’i bir lisans diplomasının 10 yıl öncesine göre daha az değerli olduğunu söylüyor.

Yapılan araştırma da ortaya koyuyor ki, sadece mezuniyet yani diploma yeterli değil, 21. Yüzyıl yetkilikleri şart.!

Öğrencilerin, işe girecek adayların hatta çalışanların, değişim ve dönüşümün her geçen gün daha da hızlandığı günümüz dünyasına hazır olmaları için sadece okulda verilen eğitimlerle yetinmemeleri, aynı zamanda becerileri ve yetkinliklerini de geliştirmeleri gerekiyor.

Okullarımız, ilkokul birinci sınıftan başlamak üzere üniversite sonuna kadar akademik anlamda ezbere dayalı çok başarılı bir eğitim veriyorlar. Ancak, verilen eğitimlerin iş piyasasında bir karşılığı maalesef yok.

Diploma Yeterli Değil, 21.Yüzyıl Yetkinlikleri Şart.!

Neredeyse Ülkemiz okullarının tamamı eğitime değil öğretime odaklıdırlar.  Temel işlevlerini bundan asırlarca öncesinde olduğu gibi tekdüze içerik nakli olarak görmektedirler.  Fakat çağımızda içerik artık meta haline gelmiş ve değersizleşmiştir.  İşverenlere nasıl mezunlar istedikleri sorulduğunda içerik değil yetkinlikler öne çıkmaktadır.

P21 platformunun öğretmenler, akademisyenler ve iş dünyasındaki liderlerin katkılarıyla hazırladığı çalışmaya göre 21.Yüzyıl yetkinlikleri aşağıdaki gibidir.

Öğrenme ve Yenilenme Becerileri

· Yaratıcılık ve Yenilenme

· Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme

· İletişim ve İşbirliği

Bilgi, Medya ve Teknoloji Becerileri

· Bilgi Okuryazarlığı

· Medya Okuryazarlığı

· Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT) Okur-Yazarlığı

Yaşam ve Meslek Becerileri

· Esneklik ve Uyum

· Girişimcilik ve Öz-Yönelim

· Sosyal ve Kültürlerarası Beceriler

· Üretkenlik ve Sorumluluk

· Liderlik ve Sorumluluk

Son dönemlerde bu ve buna benzer bir çok platform, dernek, anket şirketleri ve akademik araştırmalar bu drrumu destekliyor. Bu konu üzerine bir çok 21. Yüzyıl yetkinliği sıralanmaktadır. Her ne kadar hepsi bir birine benziyor olsa da yine de belli başlı farklılıklar göstermektedir.

Uzun zamandır çalışma yaşamı içerisindeyim. Her türlü niteliğe sahip personele ve yöneticiye denk geldiğimi söyleyebilirim. Gerçi şunu da belirtmeden geçmeyelim. 21. Yüzyıl yetkinliklerine sahip kişiler ile sadece eğitim hayatı boyunca akademik başarı göstermiş ve başka hiç bir şey yapmamış kişileri toplumun her alanında fark etmek mümkün.

21. Yüzyıl yetkinlikleri şart! Sadece okumakla olmuyor. Büyük şirketler diploma şartını dahi kaldırdı. Geldiğimiz noktada değerlerini bilen, girişimci ruha sahip, zamanını planlayabilen, kriz yönetebilen, takım çalışmasına uygun kişiler öne plana çıkıyor.

21. Yüzyıl yetkinlikleri ile ilgili yaptığım araştırma ve gözlemlerim neticesinde herkeste kesinlikle bulunması gereken özellikleri kendi bakış açımdan derlemeye çalıştım.

1-Soru Sorma, Şüphe Etme ve Eleştirel Düşünme Becerisi
2-Analitik Düşünme Becerisi
3-Karar Verme ve Problem Çözme Becerisi
4-Takım Çalışması ve İşbirliği
5-360 Derece İletişim Becerisi (İkna, Sözlü ve Sözsüz İletişim, Dinleme, Etkili Sunum)
6-Öğrenmeyi Öğrenme
7-Yaratıcılık ve İnovasyon
8-Sosyal Sorumluluk, Kültürel, Evrensel ve Çevre Farkındalığı
9-Gerçek Hayat Deneyimi ve Bilinci (Pratik Yaşam Becerisi)
10-Zaman Yönetimi
11- Hoşgörü (Fikir Farklılıkları, Yapıcı Tartışma Kapasitesi)
12-Üretkenlik ve Girişimcilik

Yukarıda saydığım 21. Yüzyıl yetkinliklerine sahip değilsek, gerçekten kaç yıllık bir bölüm okuduğumuzun, nereyi bitirdiğimizin hatta hangi bölümü okuduğumuzun hiçbir önemi yok.

Hayatınız boyunca yapacağınız hiç bir şey sadece işe girmek odaklı olmamalı, siz kendinizi sürekli geliştirin meyvesini bir şekilde alırsınız.

Kısaca, “diploma gerekli ancak tek başına yeterli değil.”

 

Bu içeriği hazırlarken yararlandığım kaynaklar:

Yusuf TOKMUÇ-Kariyer ve Gelişim Blogumda: Artık Diploma Yeterli Değil, 21. Yüzyıl Yetkilikleri Şart! konusunu anlatmaya çalıştım. İçeriği beğendiyseniz daha fazla kişiye ulaşması için paylaşmayı, içeriğe katkı sunmak isterseniz de aşağıda yer alan yorum bölümüne fikir ve görüşlerinizi bırakmayı unutmayın.


Sizin Tepkiniz Nedir?

Kızgın Kızgın
0
Kızgın
Komik Komik
0
Komik
Beğen Beğen
6
Beğen
İlginç İlginç
1
İlginç
Bilgilendirici Bilgilendirici
6
Bilgilendirici
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Üzücü Üzücü
1
Üzücü
Yusuf TOKMUÇ
Sürekli araştırmayı ve öğrenmeyi misyon, gelişmeyi ve değişimi ise vizyon edinmiş birisiyim. Blogumda engelli ve yakınları başta olmak üzere ilgi duyduğum alanlarda tüm herkesi kapsayacak şekilde içerik üretmeye çalışıyorum. Bildiklerimi ve tecrübelerimi aktarıyorum.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir